Industrifondens John Sjölander: "Jag tror inte att alla kan bli entreprenörer"

17 frågor Industrifonden
Industrifondens John Sjölander: "Jag tror inte att alla kan bli entreprenörer"

John Sjölander, industrifonden. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

John Sjölander, investerare på Industrifonden berättar om sin önskan att kunna stanna tiden och varför han hatar dåligt ingenjörskap.

Varje vecka ställer vi på Breakit en ny techprofil inför vårt batteri på 17 frågor. Den här veckan är det John Sjölander, investerare på Industrifonden som ställs mot väggen.

1. Vad sysslar du med?

“När jag under mina sena tonår hörde talas om venture capital tyckte jag att det lät jättespännande. Sedan 9–10 års ålder har jag haft ett stort datorintresse, och använde då produkter från Microsoft, USRobotics, 3com, 3dfx, med fler som hade skapats med hjälp av riskkapital. Jag hade redan då också ett intresse av företagsbyggande. Att nu tjugo år senare få arbeta med det som lät så fascinerande redan på 90-talet känns lyxigt. Och det är kul att få applicera allt jag lärt eller läst mig till på vägen, fast från andra sidan som investerare!”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

“Men jag vill ju göra exakt det här! Okej då, kanske skulle jag ägna mer tid åt att möjliggöra folk att bli mer fria, som individer både i tanke och i praktiken. Mitt (inte så) hemliga sidointresse är det här med medskapande och Burning Man (ett veckolångt evenemang i Nevadas öken, reds. anm.). Att åka ut i en öken och bygga konst är befriande! Det finns en koppling mellan Silicon Valley, Burning Man och innovation som blir tydlig när man spenderat en vecka i sandstormarna i Nevada.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

“Singulariteten är ju den tidpunkt då teknologisk utveckling går så snabbt så att vi inte längre kan förutsäga händelseförloppet. Det känns tursamt att leva i den tid då man, om man lever länge nog, sannolikt kommer få uppleva den tidpunkten. Nästa stora evolutionära steg tror jag är när människa och maskin blir ett.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

“Helt klart fler än ett. Om jag får välja en tramsig, istället för “trångsynthet” eller någon annan trivial floskel som alla håller med om, så finns det en speciell plats i helvetet för dåligt ingenjörskap. Det är både frustrerande och otroligt skrattretande med vardagslösningar som är sjukt dåliga. Speciellt när det inte var ett misstag utan det var helt medvetet designat precis så kasst. Någon gjorde det och tänkte ‘Detta blir bra!’ *facepalm*."

5. Hur mår du just nu?

“Svintrött eftersom jag sov dåligt. Det är en av avigsidorna med att vara mig, hjärnan är på gott och ont lite för igång ibland. Men jag är ändå väldigt pepp på det mesta för tillfället, för våren är på väg! Vintrar i det här landet är ju rätt tråkiga, och jag brukar fly landet under midvintern. I Sverige har ju alla något slags masochistiskt förhållande till klimatet. Vi hatar vintern, men så kommer våren och ‘Allt är förlåtet!’."

6. Vilken är din största bragd någonsin?

“Jag är mest stolt över de bragder jag delar med andra, så de är knappast mina enskilt. Bland dem är jag bland annat stolt över de interna kulturer som jag varit med och format i flera bolag. Hur människor fungerar i grupp är otroligt intressant. Att försöka skapa en arbetsplats som är riktigt ambitiös, som tar fullt ansvar för anställda – bortom de formella kraven, och som också håller folk glada och motiverade är både väldigt svårt och väldigt roligt.”

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

“Jag funderar ofta på det här med arv eller miljö. Åstadkommer man saker på grund av sin natur eller genom hur man är formad? Och kanske ligger svaret någonstans mitt emellan. Jag tror till exempel inte att man är född att bli entreprenör, men jag tror inte heller att alla kan bli det. Själv känner jag att jag har haft tur med båda delar, så om jag får leva som någon annan skulle jag välja att förstå hur det är att ha fötts och levt mindre privilegierad. Jag tror det hade varit lärorikt.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

“Alla uppfinningar som lett fram till datorn och internet. Det är den vackraste och mest demokratiserande uppfinningen som mänskligheten framställt. Internet och datorer gör människor fria att uttrycka sig, att upptäcka nya saker, att kommunicera, att dela tankar, att ta del av kunskap, att avslöja oegentligheter, att bekämpa maktstrukturer och så vidare. Allt detta i sin tur leder till en stabilare värld. Det är svårt att skapa stora konspirationer när hela internet lyssnar. Och det är därför det är så viktigt att vi kämpar för att internet ska få fortsätta vara fritt från kontroll.”

9. När är du som mest produktiv?

“Jag är helt hopplös på morgonen, i princip fram till lunch. Försöker undvika att boka in möten på förmiddagen. Och sen är jag ofta vansinnigt produktiv efter lunch fram till sent – kör gärna fram till klockan tre på natten om det behövs, med avbrott för middag och vätskepåfyllning. Sedan jobbar jag som bäst när jag har elektronisk musik utan sång i öronen och om jag kan dra mig undan i ett rum med en whiteboard så att jag kan skissa fram idéer.“

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

“V från filmen V for Vendetta, eller Morpheus i filmen The Matrix. Båda är karaktärer som ser världen för vad den egentligen är och är beredda att satsa mycket för människors rätt att vara fria och se sanningen.“

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

“Tursamt har jag ju det, till och med flera miljarder! (Fast de är inte mina.) Delar av dessa har vi på sistone investerat i bland annat Soundtrack your brand, Soundtrap och Qapital – de växer och letar mer bra folk att anställa. Tre grymma bolag med fantastiska grundare som gör nästan allt rätt.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

“I veckan var jag sjuk och glömde att ringa och avboka en lunch med en branschkollega och en av Stockholms bästa investerare. Han tog det med ro, men jag har svårt att förlåta mig själv när jag slösar andras tid.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

“Tindergrundarna (som inte formellt är grundare, enligt Paul Grahams devis 'Founder is not a title, it’s a historical fact') som försökt skriva om bolagets historia och knuffade ut Whitney Wolfe, verkar ju vara riktigt osköna. Så de går bort. Annars tycker jag att framgångsrika entreprenörer oftast är rätt sköna personer, mycket på grund av att de ofta har rätt udda personligheter.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

“Min Kindle. Privat reser jag nästan uteslutande för att komma bort, fundera och få perspektiv. Så jag hittar en skuggig plats, gärna nära vatten och sen sitter jag och läser och tänker i timmar.“

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

“Att de är genuint godhjärtade och att de ständigt förvånar mig. Personer  i min närhet är en ganska brokig blandning. Det är blandade åldrar, kön, bakgrunder, samhällsklasser och så vidare. Men nästan uteslutande är de personer som tänker annorlunda, vill göra världen bättre, kanske inte lever så konventionella liv eller har så konventionella karriärer.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

“Pratar vi superhjälte-egenskaper här? Att kunna stanna tiden hade varit fint. Jag tänker ofta att 'tänk om just nu kunde vara lite längre?'. Världen är en fantastisk plats, men den är också väldigt flyktig. Det finns många stunder som jag gärna skulle dra ut på lite.

På mer mänskliga egenskaper så hade det varit skönt att kunna vara riktigt nöjd. Jag vet inte varför, men jag tycker alltid att jag kan mer, vill komma längre, har nya saker att knuffa. Man kan bli lite trött på sig själv, även om det hos andra ofta är en beundransvärd egenskap.”

17. Hur skulle du helst dö?

“Jag ska inte dö. Jag ska leva för evigt i maskinen ..."

Läs fler artiklar
LÄS MER