Hjärtfelet fick e-handelsstjärnan Ida Backlund att sälja sitt succébolag

Backlund Invest Rapunzel
Hjärtfelet fick e-handelsstjärnan Ida Backlund att sälja sitt succébolag

Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden.

Erik Wisterberg

Reporter

Ida Backlund hade precis nått det riktigt stora genombrottet. Nu berättar hon om den medfödda sjukdomen – som fick henne att trappa ned och sälja Rapunzel of Sweden.

Hennes framgång är välkänd vid det här laget. Ida Backlund grundade sitt löshårsimperium Rapunzel of Sweden för tio år sedan i en tvåa i Umeå.

Det blev en tillväxtraket. Nu ligger omsättningen på över 130 miljoner kronor – varav 75 procent kommer från e-handel.

Ida Backlund i dag aktiv som riskkapitalist i den egna investeringsverksamheten Backlund Invest. Efter att ha jobbat i stort sett dygnet runt i åtta år sålde Ida Backlund majoriteten av sitt bolag för drygt två år sedan. 

“Det har varit blod, svett och tårar att bygga upp bolaget till 65 anställda och en omsättning på över 120 miljoner kronor, utan något externt kapital. Jag kände att det var dags för en förändring”, sade Ida Backlund i Breakits helgintervju. 

Nu framkommer nya uppgifter om skälen bakom försäljningen, i en intervju i Dagens Industris helgbilaga Di Weekend. 

Ida Backlund har sedan barndomen levt med en medfödd sjukdom, hjärtfelet arytmi. Det innebär att hjärtats rytm är rubbad, vilket kan orsaka yrsel, svimmningar och andnöd.  

Som barn gick Ida Baklund omkring med en bärbar EKG-inspelare i skolan. Samma typ av hjärtfel hade lett till hennes brors död, två år innan Ida Backlund själv föddes. 

2013 sprängde nådde Rapunzel of Sweden för första gången över 100 miljoner kronor i intäkter. Samtidigt gjorde sig hjärtfelet påmint. Ida Backlunds hjärta började att slå ojämnt. Ibland slog det för långsamt. Ibland ökade takten långt över det normala. 

Att gå till läkaren tog emot. 

”Jag ville inte höra att jag skulle vara hemma. Det blev en varningsklocka att jag inte kunde fortsätta arbeta på det sättet. Man måste vara rädd om sin kropp och tänka på balansen i livet”, säger Ida Backlund till Di Weekend. 

En fråga som ekade i hennes huvud var ”Vem skulle ta hand om bolaget om något händer?”. 

Hjärtproblemen blev också en av anledningarna till att Ida Backlund valde att sälja den största delen av sitt bolag, som hon hade jobbat med dygnet runt i åtta, till Valedo Partners våren 2015.

”Det kändes jättetungt, känslosamt och jobbigt. Jag tror att det inte är så många som pratar om hur tungt det är att sälja sitt bolag”, säger hon till Di Weekend. 

Missa inte Breakits stora intervju med Ida Backlund, där hon berättar om sin nya bana som investerare och bygget av Rapunzel of Sweden.

Läs fler artiklar
LÄS MER