Mattias Weinhandl bytte rinken mot startup-världen – nu blir han ängel

Linkura
Mattias Weinhandl bytte rinken mot startup-världen – nu blir han ängel

Mattias Weinhandl. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Mattias Weinhandl kastades in i ett mentalt mörker när han tvingades avbryta sin hockeykarriär i förtid.

Nu ser han ljuset igen – som techinvesterare.

Mattias Weinhandl mådde skit. Några månader tidigare, i april 2014, hade han tagit beslutet att avsluta sin framgångsrika hockeykarriär. I ungdomsåren bildade han en tung kedja tillsammans med bröderna Sedin i Modo och blev senare proffs i både NHL och ryska KHL. På meritlistan stod också tre VM-brons, två SHL-silver och över hundra landskamper i Tre Kronor.  

Mattias hade gärnat fortsatt att spela minst ett par år till men till sist tvingats inse faktum – hans hjärna orkade helt enkelt inte mer. Två år tidigare hade han åkt på en rejäl hjärnskakning och efter det hade livet egentligen aldrig blivit som tidigare.

När han bestämde sig för att hoppa av hockey-cirkusen kändes det först som en lättnad. Äntligen var beslutet fattat. Men sedan kom den grå vardagen ifatt honom - och saknaden. Det var inom hockeyn han hade sina kompisar, sitt sammanhang, sin identitet. Sviterna av hjärnskakningen hade tvingat honom att ge upp allt och nu mådde han dessutom pyton. Tröttheten var bedövande, huvudet dunkade och han klarade bara av ljus och ljud i små doser. Var det verkligen så här det skulle vara resten av livet?

Idag känns det mörker som Mattias Weinhandl befann sig i månaderna efter han slutat med hockeyn ganska avlägset. Men det tog tid innan han landade på riktigt i tillvaron.

“Det var en tuff period på säkert två år innan jag kände att jag var på banan igen. Att tvingas ge upp sin stora passion i förtid tog tid att bearbeta inte minst mentalt. Det har verkligen varit en resa”, säger Mattias Weinhandl.

Han bor kvar i Linköping där han avslutade sin karriär men den enda egentliga kontakten med hockeyn idag är som tränare för sin sons lag. Mattias Weinhandl har istället hittat en ny passion – den svenska startupindustrin. Lite i det tysta har den gamla hockeystjärnan etablerat sig som en tung investerare med fokus på mindre techbolag. Totalt har han tio bolag i sin portfölj och han sitter i styrelsen i två av dem (Comordo och Linkura).

“Det känns otroligt kul att få vara med och bidra med kapital till entreprenörer som kan bygga bolag samtidigt som de förändrar samhället i stort”, säger Mattias Weinhandl.

Han påverkas fortfarande av sviterna efter sina hjärnskakningar men har idag lärt sig att hantera problemen på ett helt annat sätt än tidigare.

“Jag har fått hjälp med mental rådgivning och lärt mig att sätta upp tydliga gränser. Tidigare kastade jag mig ut i nya projekt och fyllde dagen med aktiviteter. Nu måste jag begränsa mig när det gäller möten till exempel. Jag har fått inse att jag inte klarar av lika mycket som innan jag blev skadad”, säger Mattias Weinhandl.

Idag kan han till och med känna sig tacksam över den vändning som livet tog.

“Om jag varit frisk hade jag kanske aldrig kommit in i startupvärlden så inget ont som inte har något gott med sig. När jag slutade så tog jag mig tid att reflektera över vad jag verkligen drivs av och vill göra. Det ledde mig fram till där jag är idag och nu trivs jag väldigt bra med livet”, säger Mattias Weinhandl.

Han har dock alltid varit intresserad av ekonomi och redan i sena tonåren började han själv placera sina pengar på aktiemarknaden.

“Jag var 19 år när jag fick en passion för aktier som fortfarande håller i sig. Det var mitt under IT-haussen och jag var med i hela uppgången i Ericsson – och nedgången. Jag tecknade till och med mig i nyemissionen som gjordes när krisen var som värst”, säger Mattias Weinhandl och skrattar lite åt minnet.

Han har en tydligt strategi bakom förvaltningen av sina pengar och investeringarna i startupsektorn är en del i den helheten.

“Räntenivåerna har ju varit extremt låga i flera år och vill du få avkastning på dina pengar behöver du ta lite högre risk med i alla fall en del av ditt kapital. Techbolag är såklart högre risk men också större chans till bättre utdelning”, säger Mattias Weinhandl och fortsätter:

“Samtidigt är jag övertygad om att digitaliseringen i grunden förändrar nästan alla branscher och då uppstår det väldigt bra investeringsmöjligheter”.

Han försöker träffa grundarna till de bolag han investerat i med jämna mellanrum under lite mer informella former.

“Jag sitter ju i styrelsen i några av mina bolag men jag tror att det kan vara minst lika mycket värt för entreprenörerna att ses och bara surra kring vilka utmaningar som är aktuella för tillfället”, säger Mattias Weinhandl.

Under karriären som hockeyspelare har han byggt upp ett stort nätverk som han gärna bjuder in sina entreprenörer till. Även erfarenheterna från sina skador och hur han hanterat dessa är något som Mattias Weinhandl kan använda i mötet med startupvärlden.

“Jag vill inte pracka på någon mina åsikter men ska du orka köra ett bolag kanske uppemot tio år så måste du vara både mentalt och fysiskt förberedd. Där ser jag att rätt många entreprenörer slarvar med kost, motion och inte minst vila”, säger Mattias Weinhandl och fortsätter:

“Det gäller att få in de här delarna också i schemat. Jag är förvånad att inte fler använder sig av till exempel mindfullness som faktiskt är vetenskapligt bevisat att det hjälper dig att uppnå bättre resultat”.

I Mattias Weinhandls investeringar går det att se en rätt tydlig linje mellan hälsa och tech. Han är exempelvis stor investerare i Linkura som jobbar med att kartlägga stressproblematik på arbetsplatser och Bluecall som kopplar ihop människor som lider av psykisk ohälsa med mentorer och psykologer.

“Mitt investeringsfokus ligger på att hitta duktiga människor med god självinsikt och ödmjukhet för det tycker jag är viktiga egenskaper för en entreprenör. Att det blivit så många investeringar i hälsoprodukter är väl rätt logiskt med min bakgrund. Jag mådde rätt skit när jag lade av med hockey och vet hur viktigt hälsoaspekten är för att må bra också psykiskt”, säger Mattias Weinhandl.

Hittills har han gjort sina techinvesteringar på egen hand men nu är Mattias Weinhandl på väg att dra igång ett nytt investerarnätverk med basen i Linköping.

“Vi har haft några möten och i veckan träffade vi de första entreprenörerna för att utvärdera investeringar i deras bolag. Målet är att göra första investeringen före sommaren”, säger han.

Nätverket har arbetsnamnet Liaf (Linköpings affärsänglar) och planen är att göra såddinvesteringar på någon miljon kronor i inledningsskedet och sedan följa bolagen under många år.

“Startsträckan för alla startups är ju lång och det tar många år innan du vet om du får någon utdelning. Då är det en styrka att investera tillsammans. Ett nätverk av investerare kan tillföra så mycket mer till ett bolag än en enskild investerare”, säger han.

En gång lagspelare alltid lagspelare – även utanför hockeyrinken.


Vill du läsa mer om Mattias Weinhandls investeringar – här är hela listan.

Läs fler artiklar
LÄS MER