50 svenska techentreprenörer avslöjar baksidan – så dåligt mår vi

Startuplivets baksida
50 svenska techentreprenörer avslöjar baksidan – så dåligt mår vi

Isabella Löwengrip, Sebastian Siemiatkowski, Stina Ehrensvärd och Daniel Ek är alla kända entreprenörsförebilder.

Johanna Ekström

Reporter

Entreprenörslivet kan se glammigt ut men har en baksida som det sällan pratas om. Breakits stora undersökning visar hur de svenska startupgrundarna mår – egentligen.

Stjärnentreprenörer som Daniel Ek, Stina Ehrensvärd, Sebastian Siemiatkowski och Isabella Löwengrip är på väg att bli vår tids rockstjärnor. Något som bland annat speglas i att hela två av tre unga funderar på att starta eget bolag, enligt Tillväxtverkets Entreprenörskapsbarometer.

Men hur mår Sveriges startup-grundare egentligen? 

I dag inleder Breakit artikelserien ”Startuplivets baksida”, för att försöka ge svar på den frågan. 

Varför vi gör den här granskningen kan du läsa om här

Breakit har bland annat genomfört en stor enkätundersökning, där svenska startup-grundare anonymt berättar om sin vardag.

“Extrem stress och ekonomisk press, ansvar för andra och en dålig privatekonomi”.

Så lyder ett av svaren i den enkät som Breakit har skickat ut till drygt 100 svenska techentreprenörer, som står bakom några av landets snabbast växande bolag. Totalt har 50 procent valt att svara.

Knappt 4 av 10 av de svarande (38 procent) uppger att deras psykiska hälsa har påverkats negativt sedan de blev entreprenörer.

Många har förutom att kryssa i de angivna svarsalternativ även lämnat detaljerade kommentarer kring hur de upplever livet som startup-grundare.

Stress verkar vara det främsta skälet till psykisk obalans. Flera uppger att de nog hade varit mindre stressade om de var anställda istället.

“Har gått i KBT för att orka med psykiskt. Terapin hjälpte, och nu är jag mer fokuserad än någonsin”, skriver en person.

En annan skriver: “Känner mig ofta stressad och ångestfylld. En känsla man ganska snabbt lär sig att leva med”.

Men det är inte bara nattsvart. Värt att notera är att 34 procent anger att deras psykiska hälsa har påverkats positivt av att driva eget.

“Jag är fri att göra vad jag vill, när jag vill. Bo vart jag vill, resa när jag vill, har mer pengar, jobbar mindre, tjänar mer”, skriver en person.

En annan uppger att livet som entreprenör var pressande i början men att det har blivit bättre:

“Till en början var det absolut negativt. För mycket stress, bråk med grundare och oro över hur det ska gå. Men när bolaget börjar lyfta, man kan ta ut en hyfsad lön och det har gått något år så börjar man lugna ner sig. Som det är nu bidrar det övervägande positivt till min psykiska hälsa. Om jag stannat kvar som anställd på ett storbolag hade jag med tiden blivit bitter och sur”.

Ytterligare en konstaterar att hen helt enkelt är lyckligare som entreprenör än som anställd.

När det kommer till den fysiska hälsan är resultaten än mer nedslående. 38 procent uppger att deras fysiska hälsa har påverkats negativt av att starta eget. Endast 19 procent svarar att det påverkat dem positivt.

Även här är stress ofta boven. Många uppger att de har svårt att hitta tid till träning samt att de har gått upp i vikt sedan de blev egna:

“Extrem stress, lite tid för återhämtning, vila, träning osv. Ingen möjlighet att resa eller vara ledig”, svarar en entreprenör.

“Gått upp 7-8 kilo i vikt, äter dåligt, tränar för lite, har haft flera tuffa och långdragna förkylningar som jag inte hade tidigare (var en sån som aldrig var sjuk)”, skriver en annan. 

Vissa ser än mer omfattande konsekvenser: 

“Jag har gått upp i vikt och upplever att jag åldras snabbare”, svarar en startupgrundare. 

Även det sociala umgänget påverkas för vissa. 

“Man blir lätt så emotionellt utmattad av all press att man inte orkar vara social”, svarar en entreprenör.

Men också när det kommer till den fysiska hälsan finns det de som upplever att den har blivit bättre sedan de blev entreprenörer.

“Har tvingats till strukturerad träning, bättre sömn etc för att klara stressen/pressen. Det har lett till en bättre balans i livet”, skriver en person.

Trots de fysiska och psykiska påfrestningarna uppger drygt hälften av de svarande i Breakits undersökning att de inte en enda gång under det senaste året har funderat på att ge upp entreprenörslivet.

11 procent uppger däremot att det är något de funderat på ofta, medan 34 procent har tänkt tanken någon gång.

En som tillhör de 11 procenten som ofta har funderat på att lägga ner kommenterar:

“Den känslomässiga berg-och-dalbanan som uppstår ur all press och stress skapar självtvivel, känslodistans och mental utmattning. Det kan många gånger få en att vilja ge upp. Som den där rösten man hör i sitt huvud när man är ute och springer”.

En annan skriver:

“Har ställt mig frågan om det verkligen är värt det, varnar ofta andra för att ge sig in i entreprenörslivet. Just osäkerheten och den ekonomiska pressen är enorm, man riskerar mycket istället för att säkra en stabil hög inkomst och mindre ansvar”.

En uppger att hen alltid avråder andra från att bli entreprenörer och ytterligare en skriver:

“När det är riktigt tungt undrar man: Är det värt det? Vore det inte mer bekvämt att ta ett välbetalt och tryggt jobb och kunna koppla bort allt på semestern? I synnerhet när kompisar slutar ringa och man inser att de har goda skäl till det.”

Bakom den anonyma statistiken finns givetvis enskilda berättelser som Breakit vill lyfta fram. Missa inte artikeln om entreprenörerna David Brudö och Jessica Stark som berättar om när de varit som länst ned mentalt

Har du liknande erfarenheter att dela med dig av? Använd hashtaggen #Startuplivetsbaksida i sociala medier – eller mejla oss på tips@breakit.se

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs fler artiklar
LÄS MER