Efter kritiken – nu går Stockholm till motattack: "Hade väl trott att Snapchat var en wannabe”

Happy LandlordSUP46

Apprl (uppe till vänster), Christopher Kingdon (nere till vänster) och Ted Valentin (mitten) slår tillbaka mot Lena Apler (Uppe till höger), Anette Nordvall och Staffan Persson (nere till höger). Foto: Jonas de Lange, Johanna Ekström samt press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Stjärninvesterarna Staffan Persson och Lena Apler riktar vass kritik mot startups i Stockholm. Nu besvarar flera entreprenörer kritiken.
“Jag fick intryck av att de här personerna kanske inte är superdigitala", säger serieentreprenören Ted Valentin.

På onsdagen höll Breakit tillsammans med Carnegie private banking eventet “Så blir du som investerare vinnare på tech 2017”. I panelen satt bland ett gäng superänglar: miljardären Staffan Persson, Lena Apler, grundare av Collector bank och Anette Nordvall, ordförande i Stockholms affärsänglar.

Alla tre riktade skarp kritik mot Stockholms startupscen och menade att det är för många okvalificerade entreprenörer.

“Vi har inte någon techbubbla men en startupbubbla. Det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ingen vill ha”, sade Lena Apler då.

Nu får änglarna mothugg från entreprenörsscenen. En av dem är entreprenören Gustav Gisseldahl, medgrundare av startupbolaget Apprl, som menar att investerarna inte kan svära sig fria.

“Baserat på det som står i artikeln kändes det som att det var lite mycket gnäll och att investerarna inte har något ansvar i att det plöjs ned pengar i de apparna som man säger att ingen vill ha”, säger Gustav Gisseldahl, medgrundare av startupbolaget Apprl.

Även Ted Valentin, serieentreprenör och grundare av startupkontoret Knackeriet, tycker att kritiken kommer från fel håll. Han ifrågasätter istället om panelen är rätt personer att uttala sig i frågan.

“Jag fick intryck av att de här personerna kanske inte är superdigitala. De bästa startupsen vänder sig till de bästa digitala riskkapitalisterna. Jag tror inte man som startup börjar med att gå till de här individerna, utan det är mot slutet”, säger Ted Valentin.

Kan man säga att de här personerna står längst bak i pitchkön?

“Lite så är det nog. De har kanske inte så mycket webappar och kommer inte få de bästa ansökningarna. Sedan tror jag också att det inte är den här typen av bolag de förstår eller söker efter. Hade Airbnb eller Snapchat kommit till dem hade de förmodligen trott att det bara var en till wannabe-entreprenör”, säger han.

Just bolag som utgör sig för att vara “ett Airbnb” för en bransch, var något Lena Apler varnade för på scenen.

En annan som reagerat på änglarnas utlåtanden är entreprenören Christopher Kingdon. Han driver spelbolaget Happy Landlord, som vill bygga ett slags “Youtube för spel”.

“Själv är jag noga med vilka som får investera. Arroganta investerare kommer inte på tal”, kommenterar han på Facebook.

När Breakit pratar med honom kritiserar han framförallt riskviljan hos investerarna.

“Vi vill fylla ett stort hål, vi säljer inte fruktyoghurt”, säger han, och fortsätter:

“Det är som folk säger, i Sverige gäller jantelagen. Det är därför fruktyoghurtar går vägen, bolag med tydlig avkastning och låg risk. Där har amerikaner ofta ett annat synsätt och tänker globalt och stort, vi är rädda för sådana tankar.”

Bland Stockholms mest hajpade techhubbar verkar man dock inte vilja ta parti.

“Om det är en bubbla eller inte finns det andra som är bättre på att bedöma. Vi tycker att entreprenörerna vi investerar i har förutsättningar att lyckas, annars hade vi inte investerat i dem”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på stiftelsen Norrsken.

Jessica Stark, avgående vd på SUP46, passar på att ge en passning till Staffan Persson och promotera sina egna bolag.

“Staffan Persson får gärna titta närmare på SUP46-bolagen och är varmt välkommen till SUP46. Vi antar runt 10 procent av cirka 20 startups som ansöker per månad och har en kvalitetssäkrad screningprocess med investerare och serieentreprenörer. Vi antar även riktigt lovande techstartups från hela Sverige”, skriver hon i ett sms till Breakit.

Trots sina hårda ord om investerarna medger Ted Valentin att de i vissa fall kan ha rätt.

“Jag tycker det kan finnas ett korn av sanning i det. Det är många som vill driva startups som börjar med konsumentappar och det finns en del som bara driver runt i systemet. Är man i branschen vet man också att det är många som inte kommer lyckas. Det är ett ‘numbers game’. Har man en enda homerun kan man ha 500 bolag som inte lyckas”, säger Ted Valentin.

Läs affärsänglarnas ursprungliga kommentarer här.

Läs mer