Superänglarna sågar Stockholms startups: “Borde kamma sig och skaffa ett jobb”

Superänglarna sågar Stockholms startups: “Borde kamma sig och skaffa ett jobb”

F.v: Lena Apler, Thomas Baekkevold, Anette Nordvall och Staffan Persson.

Jonas de Lange

Reporter

På Breakit och Carnegies event sågas den stockholmska startupscenen av affärsänglarna Staffan Persson, Lena Apler och Anette Nordvall.

På onsdagskvällen arrangerade Breakit tillsammans med Carnegie private banking eventet “Så blir du en vinnare på techinvesteringar 2017”. I panelen satt bland annat miljardären och ägaren av Swedia Capital Staffan Persson, Collector-grundaren Lena Apler och Anette Nordvall, ordförande i Stockholms affärsänglar.

Gruppen var inte nådig mot den Stockholmska startupscenen. Det är för lätt att ta in kapital och entreprenörerna är för dåliga, var beskedet.

“Vi har inte någon techbubbla men en startupbubbla. Det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ingen vill ha”, sade Lena Apler från scenen.

Staffan Persson höll med:

“Det är mycket sämre kvalité på entreprenörerna idag än för fem-sex år sedan. En del av dem borde helt enkelt kamma sig och skaffa ett jobb. Skulle jag göra 50 investeringar idag skulle inte ens tio procent bli framgångsrika. Nu ser vi entreprenörer som går hem och lämnar bolaget. Det är inte kul längre så de ger upp.”

Även Anette Nordvall passar på att ge en känga till låtsasentreprenörerna.

“Det är ett fint sätt att säga att man är arbetslös.”

En stor utmaning för investerarna är hitta rätt entreprenörer. Enligt Lena Apler får man börja sila direkt när man hör pitcherna.

“På mejl kan du nog åka på fel men när du träffar dem känner du igen dem enkelt. Det är ofta en illa genomtänkt affärsidé som härmar någon annan och det är en för pratig pitch. Ett klart varningstecken är om man säger att man ska bli ett Airbnb för något. Då har de ofta gjort någon halvmesyr som inte är i närheten av samma grej”, säger hon när Breakit pratar med henne efter evenemanget.

Både hon och Staffan Persson har börjat titta mer på företagstjänster en konsumentprodukter, bland annat på grund av entreprenörerna.

“VI är väldigt tveksamma till konsumenttjänster. Där är det mycket svårare att bygga vallgravar kring egen teknik för att skydda mot konkurrens”, säger Staffan Persson.

Han har istället börjat titta på företagstjänster för sjukvården.

“Det tror jag kan bli en riktig megamarknad med molnlösningar där. Titta på England, där har man haft digitala journaler i många år. Det finns flera sätt att digitalisera sjukvården. Men det är samtidigt en tuff marknad. Det finns inte samma tryck att spara kostnader som kommersiella branscher”, säger han.

Samtidigt konstaterar de att den höga andelen dåliga entreprenörer är ett Stockholmsfenomen. I andra städer ska det enligt panelmedlemmarna vara bättre.

"Mitt investeringstips är att åka utanför Stockholm. Ta Umeå, Helsingborg och Malmö till exempel. Det finns mängder av bra bolag och värderingarna är inte i närheten av Stockholm", säger Lena Apler.

Läs fler artiklar
LÄS MER