Så lite tjänar cykelbud på Foodora och Uber Eats i Stockholm – anställda vittnar om slavlöner

Foodora Uber
Så lite tjänar cykelbud på Foodora och Uber Eats i Stockholm – anställda vittnar om slavlöner

Gustaf Rosensköld

Reporter

Uber eats- och Foodora-cykelbud vittnar om dåliga arbetsvillkor och låga löner.

Det är Etc Stockholm som pratat med flera cykelbud som kör för de hajpade matapparna Uber eats och Foodora. För tidningen berättar cykelbuden bland annat om stress, avsaknad av sjuklön och låga löner.

“Jag jobbar 10-12 timmar om dagen, sju dagar i veckan och tjänar runt 2.000-2.500 efter skatt, i bästa fall 3.000 i veckan”, uppger ett av Uber eats-cykelbuden som tidningen pratat med.

Ett annat cykelbud vittnar:

"Jag får ut ungefär 1 500, 2 000 kronor i veckan, efter att Uber har tagit sin andel."

Det här är inte första gången som villkoren för matapparnas cykelbud uppmärksammas. I höstas berättade Stockholm direkt om facklig kritik mot företaget Foodoras löner.

Exakt hur lönemodellen för Uber Eats-cykelbud ser ut framgår inte. Men enligt Etc Stockholm tjänar en Foodora-anställd 70 kronor i timmen plus 20 kronor i provision för varje leverans. På helgerna är det endast 75 kronor per leverans, och ingen fast timlön, som gäller.

Siffror som Foodaras vd Felipe Gutierrez bekräftade i Stockholm direkts artikel i höstas.

“Det är en viss typ av cyklister som har lönemodellen. Vi har flera olika. Våra cykelbud tjänar mellan 5 000 kronor i månaden och 40 000 kronor, om man har tilläggsuppgifter. Att haffa cyklister på stan och fråga om ersättningsnivåer är inget bra sätt, det ger inte hela bilden,” sa han då.

Antti Vainio, utredare på Transportarbetareförbundet, uppskattar i Etc Stockholms artikel att det i dag arbetar runt 1.500-2.000 cykelbud i matleveransbranschen i Sverige.

I dagsläget domineras den svenska matappsmarknaden av företagen Uber eats, Foodora och Wolt. Etc Stockholm ska ha sökt Foodora och Uber eats utan att få svar.

Breakits Stefan Lundell analyserade nyligen mat-apparnas konkurrenssituation i Stockholm – och konstaterade att fyra spelare är minst en för mycket.

Läs fler artiklar
LÄS MER