Sök

Tidscoachen: 5 knep för att sluta prokrastinera – nu!

Effektivitet
Prokrastinera – så slutar du

Prokrastinera – så slutar du. Tips från Dorotea Pettersson. Foto: Åsa Siller.

Gustaf Rosensköld

Gustaf Rosensköld

Reporter

Du vet att du borde sluta prokrastinera – men gör det ändå inte. Som tur är finns hjälp – här från tidscoachen.

Först och främst: att vänta med att ta itu med saker behöver inte nödvändigtvis handla om att prokrastinera. Och ibland kan det finnas skäl att vänta med saker, menar tidscoachen Dorotea Petterson, som i många år coachat och hållit kurser om effektivitet och den här månaden kommer ut med boken Jag ska bara – konsten att få det gjort i tid på temat.

“Vi gör ju vardagsuppskjutningar hela tiden. Det blir inte bra om vi gör saker hela tiden och ibland vill vi tänka lite längre på något”, säger hon.

Hon utgår från amerikanske organisationspsykologen Piers Steels definition, som slår fast att vi prokrastinerar när vi frivilligt skjuter upp saker vi tänkt göra, trots att vi vet att det kommer att få negativa konsekvenser.

Ett beteende som de flesta – entreprenörer och andra – nog kan känna igen sig i. Så varför gör vi det?

Vetenskapen har ibland förklarat fenomenet att prokrastinera genom att peka på evolutionen. Vi människor har utvecklat en fallenhet för att göra det så bra för oss som möjligt i stunden. Till exempel genom att skjuta upp den där jobbiga uppgiften och slösurfa i stället.

“Och just i stunden när vi tänker att “det blir nog bra ändå” eller “jag har löst det innan” och skjuter på något jobbigt, då är vi väldigt glada. Därför gör vi om det om och om igen”, säger Dorotea Pettersson.

Men argument som “jag jobbar bättre under press”, då?

Dorotea Pettersson vill slå ett slag för konsten att arbeta fokuserat även innan de sista skälvande timmarna.

“Det fokuset kan du få i början också. Känslan av att prestera bättre i sista sekund är sann, men den är påtvingad – och du kan skapa den själv,” säger hon.

Så hur ska det gå till? Här är fem av Dorotea Petterssons tips till prokrastinerande entreprenörer.

1. Konkretisera – och skriv upp – vad som behöver göras

“Det hjälper dig att se vad som är viktigt. Som entreprenör och framför allt ensamföretagare är flera saker ofta lika viktiga, men vi kan inte göra allt samtidigt. Då är det viktigt att konkretisera”, säger Dorotea Pettersson, som själv föredrar att skriva att göra-listor med papper och penna.

2. Försök att se in i framtiden

“Vi jobbar bättre om vi kan se belöningen framför oss. Men som entreprenörer arbetar vi ofta stenhårt och länge och ser ibland stora resultat först på några års sikt”, säger Dorotea Pettersson.

Hon tipsar därför om att ställa frågor till dig själv:

“Vad är det jag vill uppnå och hur kommer det kännas? Det kan verka okonkret, men ju bättre vi är på att se oss som den personen vi blir, desto bättre blir vi på att få saker gjorda eftersom vi då vet vad de kan leda till", säger hon.

3. Lägg fem minuter på uppgiften du gärna vill skjuta upp

“Det handlar hela tiden om att bara börja med det som är tufft. Börja med att ge uppgiften fem minuter och fortsätt längre om det lossnar. Annars ger du dig själv fem nya minuter senare under dagen eller nästa dag”, tipsar Dorotea Petterson.

4. Låt din nya, fantastiska idé vänta lite

Som entreprenör känner Dorotea Pettersson igen fenomenet med nya idéer som poppar upp titt som tätt, inte minst när hon håller på med något tråkigt. Då behöver man dra i bromsen, menar hon.

“Det handlar om fokus – gör klart. Antagligen var det du höll på med viktigt från början. En sak i taget, det rådet brukar jag ge ofta."

5. Lär dig nöja dig med good enough

“Helt perfekta resultat är sällan nödvändiga. I din egen profession har du en bild av vad som är perfekt – och vad det är i din värld vet inte kunden”, säger Dorotea Pettersson.

Vill du slippa drunkna i mejlkorgen? Här är Google-grundarens oväntade tips.

Läs mer