Paypals tjuvtrick: Kommer att fasa ut rivalen Klarna från Tradera

Paypals tjuvtrick: Kommer att fasa ut rivalen Klarna från Tradera

Till höger: Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Varför valde Paypal att plocka med sig Tradera vid skilsmässan från Ebay? Svaret verkar vara: För att knäppa konkurrenten Klarna på näsan.

När Ebay och Paypal styckades upp i två separata börsnoterade bolag i höstas var tanken att båda parter skulle koncentrera sig på sina specialområden, e-handelsauktioner respektive betalningar.

I april kunde vi berätta att Klarnas ärkekonkurrent Paypal överraskande nog tar med sig Tradera i skilsmässan vilket direkt strider mot syftet med uppdelningen.

LÄS MER: Tradera blir överraskande en del av Paypal.

När vi då pratade med Klarnas marknads- och kommunikationschef, Erik Engellau-Nilsson, sa han att bolaget hoppades på ett fortsatt samarbete med både Tradera och Paypal.

Enligt källor med insyn i ärendet kommer Paypal på sikt se till att Klarna blir av med uppdraget. Det reser frågor kring vad syftet egentligen var med att plocka med sig Tradera i skilsmässan. Paypal äger sedan styckningen inga e-handelsplatser någonstans i världen - förutom i Sverige.

Eller källa beskriver det som att syftet helt enkelt är att göra livet surt för Klarna.

"Klarnas samarbete med Tradera blev lite för bra för att Paypal skulle kunna låta bli det", säger källan.

Traderas vd Stefan Öberg säger att samarbetet än så länge fortsätter som tidigare. Men han lägger till följande:

“I och med att vi blir en del av Paypal så är det lätt att förstå att någon gång så kommer vi att ha Paypal-betallösningar. Paypal äger Braintree som gör väldigt moderna och användarvänliga betallösningar. Det är de som sköter betalningarna för Uber, och har man sett den betallösningen så vet man hur enkelt det kan vara”.

Det är helt i linje med vad våra källor säger. Samarbetet fortgår för närvarande men planen är spikad: På sikt ska Paypals egen lösning in i stället.

Klarna kommenterar våra uppgifter på följande vis:

“Tradera har inte sagt upp samarbetet utan det fortsätter som vanligt utan några förändringar i nuläget”, säger Charlotta Åsell, kommunikationsansvarig på Klarna.

Så sent som i maj förra året lanserades Klarna Checkout som betalalternativ på Traderas sajt. Då blev det för första gången möjligt för privatpersoner att betala varandra med kort, faktura och internetbank på Tradera - precis som när man köper något av ett företag.

Samarbetet bekrevs av båda bolagen som banbrytande och en stor succé.

Att Klarna och Paypal är konkurrenter är ingen hemlighet. Det svenska bolaget är i färd med att bryta sig in på Paypals hemmamarknad USA - samtidigt som Paypal expanderar i Norden.

Läs fler artiklar
LÄS MER