Topparna som hann ut i tid – sålde Fingerprint-aktier för miljoner innan kraschen

Fingerprint Cards
Topparna som hann ut i tid – sålde Fingerprint-aktier för miljoner innan kraschen

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Petad vd och forskningschef cashade in före smällen.

Det svenska techbolaget Fingerprint faller idag som en sten på Stockholmsbörsen efter att företaget gått ut och vinstvarnat på tisdagsmorgonen.

Aktien var vid 11-tiden ner med 25 procent under stor omsättning. Veckorna innan vinstvarningen har det förekommit en del försäljningar bland personer som har eller haft koppling till ledningen av Fingerprint, visar Breakit genomgång.

Bolagets forskningschef Pontus Jägemalm sålde för en månad sedan aktier i sin arbetsgivares bolag till ett värde av 20,4 miljoner kronor. Kursen var vid det tillfället 56 kronor vilket kan jämföras med dagens som ligger på omkring 37 kronor. Pontus Jägemalm gjorde också en större avyttring i somras på 41 miljoner kronor vilket innebär att han sammanlagt sålt aktier värda drygt 60 miljoner kronor senaste åtta månaderna.

I somras fick också Jörgen Lantto sparken som vd för Fingerprint. Då framstod det som ett nederlag för Lantto men ekonomiskt skulle det visa sig bli ett klipp. Dagarna efter beskedet sålde han nämligen aktier för nästan 300 miljoner kronor.

"Jag hade ett stort innehav när jag fick sparken och då sålde jag 60 procent av mina aktier men jag behöll ju 40 procent. Hade jag haft inblick i att det skulle rasa så här skulle jag rimligtvis sålt resten av aktierna efter att jag slutat”, säger Jörgen Lantto idag.

I januari gjorde han ytterligare en större avyttring av sitt innehav i Fingerprint. Då sålde han aktier till ett värde av cirka 45 miljoner kronor.

"Jag sålde aktier i januari för att betala skatt som uppstod i samband med att jag lade över mina Fingerprint-aktier i en kapitalförsäkring omkring november 2016. Då uppstod en stor reavinst som jag behövde skatta för", säger Jörgen Lantto och tillägger:

"Jag har inte känt till något om någon vinstvarning. Om jag vetat att det gick så dåligt för bolaget så hade jag sålt, men det har jag uppenbarligen inte gjort".

Breakit fick nyligen en längre exklusiv intervju med Jörgen Lantto där han bland annat hävdade att "Fingerprint lyckades med allt under hans ledning" - läs hela intervjun här. 

Läs mer

8 techledare avslöjar – här är vår strategi framåt

Fingerprint uppvaktas av köpare – "Betydande intresse från ett antal olika aktörer"

Jörgen Lantto: Ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt

Läs fler artiklar
LÄS MER