Readly jagar nytt riskkapital - ska ta in över 100 miljoner kronor

Readly Zouk
Readly jagar nytt riskkapital - ska ta in över 100 miljoner kronor

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Trots svagt intresse från de gamla aktieägarna hoppas vdn Per Hellberg på jätteemission i höst.

Readly har kallats för magasinens eget Spotify och ambitionen är att bli en global spelare och samtidigt agera räddande ängel för den ekonomiskt pressade magasinsbranschen. Bolagets tjänst ger användarna tillgång till hundratals olika digitala magasin mot en månadsavgift på 99 kronor.

Men hittills har försäljningen inte motsvarat förväntningarna - målet om en omsättning på 150 miljoner kronor 2014 har vdn Per Hellberg fått revidera ned rejält och bolaget går fortsatt med förlust.

”Vi har haft en längre startsträcka än väntat men nu har vi trycktestat modellen och är redo att öka marknadsföringen rejält”, säger Per Hellberg.

Men han kommer ändå att få vänta ytterligare några månader innan han dra igång sin marknadsapparat för fullt. Orsaken är den nyemissionen som Readly nyligen avslutade och som drog in mindre pengar än planerat. Per Hellberg hade mandat från styrelsen att ta in 30 miljoner kronor från de befintliga aktieägarna men intresset var sämre än väntat, rapporterar Dagens industri. Enligt dokument från Bolagsverket som Breakit tagit del av fick Readly bara in cirka 6,5 miljoner kronor.

”Du vill självklart alltid ha in så mycket pengar som möjligt men en del av våra befintliga aktieägare ville av olika skäl inte täcka upp sina andelar i nyemissionen”, säger Per Hellberg.

Följden blir att Readly kommer att minska ner sin marknadsföringsbudget över sommaren.

”Likviditeten påverkas ju av det här och därför får vi hålla nere utgifterna tills vi får in mer pengar”, säger Per Hellberg.

Han avslöjar samtidigt att bolaget planerar ytterligare en nyemission som kommer att bli betydligt större än den senaste. 

”Vi har inte bestämt exakt hur mycket vi ska ta in men det blir mer än 100 miljoner kronor”, säger Per Hellberg.

Investmentbanken Stella Advisors har anlitats som rådgivare och planen är att få in pengarna under hösten. Idag återfinns bland annat den tidigare golfstjärnan Jesper Parnevik, den före detta världsettan i tennis Stefan Edberg samt Johan Qviberg som är son till finansmannen med samma efternamn i ägarskaran. I december kom riskkapitalbolaget Zouk in som ny storägare genom en nyemission på 30 miljoner kronor. Zouk kommer att garantera en del av höstens finansieringsrunda men Per Hellberg räknar också med intresse från att andra riskkapitalbolag och även mediekoncerner.

”Tidigare har vi främst haft privata investerare men nu tror vi att det är läge att rikta oss mot den typer av institutioner. Jag känner mig säker på att vi får in pengarna”, säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER