Webbyrån Brandson har i det tysta köpts upp – tech-tungviktaren Per Brilioth tar över

Webbyrån Brandson har i det tysta köpts upp – tech-tungviktaren Per Brilioth tar över

Per Brilioth Foto: TT

Gustaf Rosensköld

Reporter

I januari såldes SEO-byrån Brandson i det tysta. Bland köparna återfinns bland annat tech-tungvikaren Per Brilioth.

Den Stockholmsbaserade webbyrån Brandson har under flera år visat växande omsättning och god lönsamhet. 2016 omsatte bolaget drygt 18 miljoner kronor och gjorde en vinst på 6,3 miljoner kronor. Företaget erbjuder bland annat sökmotoroptimering och webbproduktion.

I januari såldes bolaget för en hemlig summa, kan Breakit nu berätta. Bland köparna återfinns bland annat tech-tungviktaren Per Brilioth, vd för Vostok new ventures och investerare via bland annat det nya investeringsbolaget Back in black.

Vostok var en av de första investerarna i den svenskgrundade radannonssajten Avito, som idag är störst på den ryska marknaden. Per Brilioth har även investerat privat i bolag som Challangermode och X5 Music, som nyligen köptes upp av Warner Music. 

Investeringen i Brandson gjordes däremot genom bolaget Gavald holdings.

Målsättningen är att stå för öppenhet och transparens i en bransch med bitvis skamfilat rykte, berättar Luca di Stefano, nytillträdd vd och tillika en av köparna.

“Marknaden för sökmotoroptimering har dragits med en del problem, med många företag som inte levererar resultat. Men det här bolaget hade många nöjda kunder och litet kundtapp”, säger Luca di Stefano.

Säljare är grundarna Fredrik Montell och Erik Larsson, som arbetat i bolaget från starten 2010. Också framöver kommer de ha ett mindre ägande i bolaget.

“Vi har drivit bolaget i sju år och kände att det var dags för nya ägare att ta vid. Det har gått bra hela tiden, men nu står nya utmaningar för dörren”, säger Fredrik Montell, som fram till i januari i år var vd i bolaget.

Härom veckan meddelade Brandson att företaget öppnar kontor också i Göteborg och Sundsvall. Målet är att dubbla omsättningen de närmaste två åren.

“Just nu återinvesterar vi det bolaget genererar, men med starka ägare bakom har vi möjlighet att gasa på också ytterligare.”

Luca di Stefano utesluter inte en framtida nyemission.

“Det kan absolut finnas som alternativ, liksom notering av bolaget förr eller senare”.

Köpare är förutom Per Brilioth och Luca di Stefano också Gerard Dal, Kostas Psomas och Per Vasilis.

Breakit har sökt Per Brilioth.

Läs fler artiklar
LÄS MER