Let’s Deal-chefen Elisabet Ehn ska leda Savelends Toborrow-dödare

Breakit - Let’s Deal-chefen Elisabet Ehn ska leda Savelends Toborrow-dödare

Elisabeth Ehn blir vd för Credstep, Savelends företagssatsning. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Savelends offensiv mot företagsmarknaden kan börja. Här är kvinnan som ska leda satsningen – som bland annat utmanar Toborrow.

En rad bolag, som Lendify, Toborrow, Northmill och Savelend utmanar bankernas kassako; Lånen. 

De vill få oss privatpersoner att investera i krediter. På ren svenska handlar det om att vi ska låna ut våra pengar till andra – och få en hög avkastning som tack för hjälpen. 

Savelend, som är på väg att stänga sin första riskkapitalrunda, håller på att genomföra en stor förändring av sin verksamhet. 

Bland annat utmanar Savelend nu aktörer som Toborrow och Kameo genom att erbjuda lån även till företag. 

Nu står det klart att Elisabet Ehn värvas för att som vd leda Savelends Toborrow-dödare Credstep.

Hon kommer närmast från rollen som operativ chef på Schibsteds rabattsajt Let’s Deal, där hon slutade för ett år sedan.

”Jag tycker generellt att fintech är ett väldigt spännande område. Crowdlending tror jag bara är i sin linda i Sverige, och jag tror att Savelend är bäst rustad att ta sig an den marknaden”, säger Elisabet Ehn.  

Breakits kartläggning av aktörerna i den svensk peer-to-peer-lånebranschen visade att de flesta bolag än så länge har blygsamma intäkter. Savelend är den största aktören, sett till siffror för helåret 2016.

Toborrow, helt inriktat på företagslån, är en av aktörerna som inte svarat i Breakits kartläggning.  Hittills har lån till ett värde på 49 miljoner kronor förmedlats via plattformen. Av allt att döma har bolaget, som NFT Ventures investerat i, inte fått det stora lyftet. 

Elisabet Ehn menar dock att Savelends satsning på företagslån, som går under namnet Credstep, har väsentliga skillnader jämfört med Toborrows. 

”Vi har en annan approach och kommer att etablera oss genom strategiska samarbeten. Sedan har vi inte heller någon budgivningsmekanism, vilket kan vara en orsak till att färre företag väljer att söka finansiering via den plattformen”, säger Elisabet Ehn och syftar på Toborrows modell. 

Savelends vd Ludwig Pettersson bedömer att marknaden för företagskrediter är 10 gånger större än den för krediter till privatpersoner. 

På företagsmarknaden finns även Kameo, som nischat sig mot fastighetsprojekt.

Vill du veta mer om peer-to-peer-lån? Missa inte Breakits reportage om och sammanställning över de svenska bankutmanarna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER