Tjejer kodar-grundaren Hanna Pettersson: "Om all skiter sig startar jag hunddagis"

Breakit - Tjejer kodar-grundaren Hanna Pettersson: "Om all skiter sig startar jag hunddagis"

Hanna Pettersson, medgrundare av Tejer kodar. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Hanna Pettersson är en av grundarna av utbildningsorganisationen Tjejer kodar. Nu berättar hon i Breakits 17 frågor om sin plan b: hunddagis kombinerat med kontorshotell.

1. Vad sysslar du med?

Jag är entreprenör och har just nu nischat in mig på utbildning och försöker innovera inom det området. Jag driver ett företag ihop med Sandra Hindskog som tar fram olika interna utbildningsprojekt och utbildningar hos större företag på uppdrag. Sen driver vi också Tjejer Kodar som är utbildningar inom programmering för kvinnor. Vi jobbar med framstående techföretag för att ta fram kurser och utbildningar som vi sedan kör utomlands eller i Sverige på så kallade kodresor. Hittills har vi utbildat 150 kvinnor men i år satsar vi på att öka den siffran till 1000.

Just nu jobbar jag också med en ny startup som kommer att lanseras inom en väldig snar framtid. Personligen har jag i flera år hjälpt företag med tillväxt och produktutveckling, företag som Spotify, King och Uptrail och det är väl min specialitet i de företag och initiativ vi nu driver.

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

Jag är utbildad civilingenjör och älskar verkligen matematik och analys. Jag försöker redan idag räkna på allt som går, men det är gärna något jag hade velat ägna mer tid åt. En avancerad kvällskurs i statistik hade varit grymt och kanske ett jobb som analytiker. Jag har också en lite hemlig dröm om att starta ett hunddagis mixat med någon form av co-working space. Jag tänker att entreprenörer och hundar är en bra mix och har alltid sagt att om allting skiter sig så blir det hunddagis. Det är min backup.

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

Jag tycker det vore bra om man kunde få en daglig uppdatering av sin hälsa på ett enkelt sätt för att förebygga sjukdomar, ha koll på vad kroppen gillar och inte gillar och så vidare.

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

Jag har svårt för personer som pratar väldigt mycket och gör väldigt lite. Personligen är jag en doer och jobbig perfektionist, så personer som inte är det är en svår kombo.

5. Hur mår du just nu?

Jag mår jättebra! Jag har precis börjat jobba heltid i vårt egna bolag och trivs väldigt bra med att vara egen och vara mer fri.

6. Vilken är din största bragd någonsin?

Hittills skulle jag nog säga att det var när jag vågade säga upp mig och satsa helt på vårt bolag. Å andra sidan hoppas jag verkligen att min största bragd ännu ligger framför mig.

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

Jag är generellt rätt fascinerad av Asien och önskar att jag hade bättre koll på den Asiatiska marknaden – det är så mycket spännande som händer där. Det är så lätt att man snöar in sig i den västerländska techbubblan när Asien har en otrolig skala och enorm marknad sett till andel av befolkningen i världen. Oavsett vad man tycker om Alibaba är Jack Ma en intressant person. Det skulle vara intressant att veta vad han tänker.

8. Vilka är dina favorit uppfinningar?

Jag har en viss fascination för lampor och har en brokig samling av olika industrilampor jag samlat på mig under åren i ett förråd. Tanken är att detta lager en dag ska säljas men än så länge växer det snarare än minskar.

9. När är du som mest produktiv?

När jag har en tät deadline. Det är verkligen sant, jag får ingenting gjort utan en deadline. Ibland måste jag till och med skapa fiktiva deadlines för mig själv för att kunna hålla ångan uppe. Ibland är det små saker som att jag inte får äta lunch innan jag är klar med det jag håller på med, bara för att sätta lite press. Med en deadline däremot, då är jag en maskin.

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

Lätt, Pippi Långstrump.

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

Denna är superlätt, Outletsverige. Det är Stockholm absolut största doldis startup med en ensam grundare och anställd, en kvarts miljon användare och en extremt snabb tillväxt. Detta helt utan extern investering. Tänk vilken fart det skulle kunna ta med 10 miljoner kronor. I övrigt är jag lite sugen på att själv köpa ett litet screentryckeri också – men det vore mest för att det är kul att trycka.

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

Detta är väl kanske inte att göra bort sig rejält men i min bostadsrättsförenings Facebookgrupp är det stup i kvarten någon som hittat nycklar i dörren till soprummet. Dessa är alltid, alltid mina. Mina grannar börjar dessutom nu koppla ihop mig med dessa och skickar nu direktmeddelanden när nycklar upphittas i huset.

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

Jag tror jag sjukt nog skulle säga min kollega och partner i allt, Sandra Hindskog. Inte för att vi inte skulle ha fantastiskt kul och förmodligen den mest spektakulära och bästa julen någonsin men mer för att om vi skulle fira även det ihop skulle vi nog träffas 365 dagar om året. Jag tänker att någon slags paus är bra ibland, haha.

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

Min uppblåsbara nackkudde. Jag har så otroligt svårt att hålla mig vaken på tåg och flyg så det är lika bra att göra det bekvämt för sig själv. Alternativt kanske detta också är ett ålderstecken.

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

Roliga! Mina vänner får mig att skratta samtidigt som jag tycker dom är sjukt kompetenta och inspirerande. Jag gillar att lära mig mer och gör det i massor av mina vänner.

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

Jag önskar att jag var en naturligt bra löpare. Jag hatar att springa men försöker verkligen intala mig att det är kul, det är verkligen inte kul.

17. Hur skulle du helst dö?

Lycklig.

Läs fler artiklar
LÄS MER