Ska du ta ut lön eller utdelning 2019?

Lön vs utdelning deklaration
Ska du ta ut lön eller utdelning 2019?

Ska du ta ut lön eller utdelning 2019?

Breakit

Vad är bäst för dig – lön eller utdelning? Hur tar du ut vinsten på bästa sätt i ditt företag i år?

Driver du ett eget bolag som går med vinst kan du välja mellan att ta ut den som lön eller utdelning, eller spara pengarna i bolaget. Vad som är bäst är individuellt och beror på en mängd faktorer. Här ger vi en mycket kort genomgång, läs gärna vår kompletta guide till frågan här!

Lön eller utdelning – skatteskillnader

Om du tar ut lön så betalar du inkomstskatt på mellan 32 och 57 procent. Först måste dock bolaget betala arbetsgivaravgifter på 31,42 procent (lägre för pensionärer). Lön och arbetsgivaravgifter är avdragsgilla för företaget.

Till skillnad från lön så är en utdelning inte avdragsgill för bolaget. Det innebär att företaget först måste betala 22 procent bolagsskatt på resultatet. Vid en utdelning behöver bolaget dock inte betala några arbetsgivaravgifter. För ägaren ligger skatten på utdelning på 20 procent upp till ett visst gränsbelopp. Det beror också på om du har anställda i företaget. Läs mer om de olika reglerna som gäller här!

Pension och socialförsäkringar

Tänk på att det kan vara bra att alltid ut lön så att du tjänar in till allmän pension, det gör du på löner upp till 519.703 kronor per år (2019). Det är också bra att se till att du får maximal sjukpenninggrundande inkomst, vilket ligger till grund för olika ersättningar från Försäkringskassan, som sjuk- och föräldrapenning – den gränsen går redan vid en lön på 372.000 kronor per år (2019). 

LÄS MER! Här hittar du vår kompletta guide till om du ska ta lön eller utdelning 2019. Där guidar vi dig ytterligare genom de snåriga skattereglerna och levererar expertens bästa råd.

Läs fler artiklar
LÄS MER