Sök

Yubico-grundaren om storaffären: ”Villkoren var bra för ägarna”

YubicoYubikey

Stina Ehrensvärd, vd och grundare av Yubico. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Stina Ehrensvärd gläds åt att få in en svensk storägare.
"Med Bure behåller vi en del av ägandet i Sverige och får hjälp med att utveckla vår europeiska verksamhet", säger hon.

I går kom nyheten. Det svenska säkerhetsbolaget Yubico har fått en ny storägare. Investeringsbolaget Bure kliver in och köper 20 procent av aktierna, delvis från befintliga privata investerare. 

Breakit har tidigare rapporterat att Yubico, vars produkt är en krypterad USB-nyckel som kan ersätta lösenord vid inloggning, värderas till minst en miljard – sannolikt mer. 

För tidiga investerare har Yubico därmed varit en riktig jackpott. Men en fråga kvarstår kring Bures köp. Vilka är det som säljer?

Breakit har sökt grundaren och vd:n Stina Ehrensvärd, som svarar följande via mejl. 

”Vi har inte för avsikt att offentligöra vilka tidiga affärsänglar som sålt aktier i Yubico”.

I och med att det handlar om ”tidiga affärsänglar” lär dessa personer gjort en mycket god affär. 20 procent av Yubico värderas sannolikt till minst ett par hundra miljoner kronor. 

Stina Ehrensvärd vill dock inte avslöja värderingen på Yubico i transaktionen. 

”Men villkoren var bra för Yubicos alla ägare och anställda. Bure har framgångsrikt hjälpt till att utveckla ett flertal andra svenska teknikföretag, och det är positivt för Yubico att få in starkare och mer långsiktig ägare”, skriver hon i mejl till Breakit.

Amerikanska teknikjättar som Google, Facebook och Salesforce finns bland bolagets kunder. Verksamheten har sedan flera år flyttat till USA:s techmecka Silicon Valley, även om ett kontor även finns i Stockholm där bolaget grundades.  

Stina Ehrensvärd gläds dock åt att få in en svensk långsiktig aktör som storägare. 

”Även då det mesta av vår omsättning kommer från USA, är Yubico är ett svenskt bolag. Med Bure behåller vi en del av ägandet i Sverige och får hjälp med att utveckla vår europeiska verksamhet. Det blir ett värdefullt komplement till våra amerikanska investerare som hjälper till att utveckla bolaget i USA. 

Läs med om Yubico – och varför bolaget kan bli Sveriges nästa ”enhörning” – här

Läs mer