Marie Claire Maxwell ska guida svenska VR-startups på turné i Asien

Breakit - Marie Claire Maxwell ska guida svenska VR-startups på turné i Asien

Marie Claire Maxwell, konsult på PR-byrån Cloudberry. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Marie Claire Maxwell, på PR-byrån Cloudberry, arrangerar en resa till Asien för att hjälpa skandinaviska VR-startups att få en fot in på marknaden i öst.

För drygt ett år sedan tog Marie Claire Maxwell med sig ett gäng svenska internet of things-startups på en resa för att besöka hårdvarumeckat i Shenzhen i södra Kina.

Efter succén med den första resan lägger hon nu ut på ett nytt asiatiskt äventyr.

Tillsammans med norska Technoport och finska Netprofile har Cloudberry fått 50.000 euro från den Nordiska internationaliseringsfonden Rising North för att arrangera en virtual reality-resa för nordiska startups.

“Vi åker dit för att träffa ‘the usual suspects’ hos det stora bolagen, hubbar, investerare, spelstudios och andra VR-startups på både hårdvaru- och mjukvarusidan. Tanken är att knyta ihop ekosystemen men också att erbjuda affärskontakter för bolagen och komma hem med antingen investeringar eller licensavtal exempelvis”, säger Marie Claire Maxwell.

Bland bolagen som ska med på resan finns till exempel spelstudion Svrvive, Neat Corporation och VR-byrån Warpin media.

VR-branschen har inte gått riktigt så fort framåt som många har väntat sig. Men i Kina växer marknaden. Enligt Marie Claire Maxwell finns redan 12.000 VR-caféer och över 200 VR-startups i landet.

“Det är ett land som har 800 miljoner människor med tillgång till internet. Alibaba, Baidu och Tencent driver satsningar inom VR. Världen har gått från ‘made in China’ till ‘innovated with China’”, säger hon.

Vad hoppas ni att det här resulterar i?

“Vi hoppas att bolagen ska komma hem och vara bättre förberedda för internationalisering och veta hur de måste anpassa produkter för olika asiatiska målgrupper. Vi vill förbereda nordiska startups på att flyga. Då behövs inspiration och nya idéer men också affärskontakter”, Säger Marie Claire Maxwell.

Resan går till Seoul i Korea samt Beijing och Shenzhen i Kina och Hongkong den 17-21 april.

Läs fler artiklar
LÄS MER