Sportamore fick in 90 miljoner kronor – på en eftermiddag

Sportamore fick in 90 miljoner kronor – på en eftermiddag

Johan Ryding Foto: TT

Erik Wisterberg

Reporter

E-handelsjätten ska investera i automatiska logistiklösningar. Då står investerarna i kö för att vara med.

Sportamore, som är en av Sveriges största e-handlare inom kategorin sportkläder, har nyligen visat fina siffror i form av både tillväxt och kraftigt förbättrat resultat. Det har även avspeglat sig i börskursen. 

Nu meddelar Sportamore att man tar in 89,6 miljoner kronor i en riktad nyemission där Swedbank Robur Fonder är den största investeraren.

Bolaget behöver inte finansiering för den löpande verksamheten. Istället är pengarna tänkta att investeras i automation av ett nytt lager.

"Där har vi en investering som uppgår till 80 miljoner kronor. Det blir ett i princip helautomatiskt lager. Istället för att personalen måste gå och plocka varor kommer varorna till personale", säger Johan Ryding, vd på Sportamore, och fortsätter:

"Med de här pengarna har vi en större flexibilitet gällande finansiering. Har du inte pengarna är du tvingad att låna av någon. Nu har vi möjligheten att betala den fullt ut själv."

Så sent som ondsag kväll efter börsens stängning annonserade Sportamore att man utforskade möjligheten för en nyemission. Torsdag morgon var alla pengar på plats. Det tog alltså under ett dygn för bolaget att få in pengarna från att man gått ut officiellt med planerna.

"I en sån här process har man i regel träffat ett antal institutioner och aktörer innan för att jobba upp intresse för bolaget. Har man fräscha kontakter kan man börja med att berätta för dem. Men ja, det har varit en väldigt snabb process som genomfördes på några timmar igår kväll", säger Johan Ryding.

Läs fler artiklar
LÄS MER