FIFA-skandalen: Svensk app låter fans såga korrupta fotbollsledare

FIFA-skandalen: Svensk app låter fans såga korrupta fotbollsledare

Ebrahim Noroozi/TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Kritiken mot fotbollens maktorgan FIFA har varit stenhård efter att misstankar om korruption avslöjats. Inte minst bland fotbollsfansen – som nu gjort sina röster hörda via den svenska appen Forza Football.

Vi brukar inte rapportera speciellt mycket om fotboll, världens största sport, här på Breakit – men ibland finns det anledning att bryta mönstret.

Efter gårdagens stora avslöjanden att ett stort antal namn inom det internationella fotbollförbundet FIFAs toppskickt kommer att åtalas för att ha tagit emot närmare en miljard kronor i mutor har kritiken mot organisationen och den 79-årige Fifa-presidenten Sepp Blatter varit stenhård. 

Inte minst bland fansen.

Med hjälp av den svenska appen Forza Football, som hjälper supportrar göra sina röster hörda digitalt istället för på läktaren, har 35 000 fans i 30 olika länder nu fått möjlighet att rösta huruvida Sepp Blatter bör fortsätta som president för FIFA.

Och det är ingen rolig läsning för den sittande presidenten.

Fyra av fem personer som deltog i undersökningen menade att han inte borde fortsätta – samtidigt som 70 procent sade de inte hade något förtroende för Fifa.

”Det är precis sådana här historiska ögonblick som vi behöver en samlad röst för de internationella fotbollsfansen”, säger Patrik Arnesson, grundare av startupbolaget Footboll Addicts, i ett pressmeddelande. 

Göteborgsbolaget Footboll Addicts gjorde undersökningen tillsammans med organisationen Transparency International och den gjordes dagen innan skandalen uppdagades.

Läs fler artiklar
LÄS MER