Dropbox-utmanaren Degoo tar in nytt kapital från tunga affärsänglar

Degoo
Dropbox-utmanaren Degoo tar in nytt kapital från tunga affärsänglar

T.v: Carl Hasselskog, vd och grundare av Degoo. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Molnlagringstjänsten Degoo har skördat framgångar med sin Android app. Nu tar bolaget in 4 miljoner kronor från bland annat styrelseproffset Anders Böös och Djurgårdens tidigare vd Johan Ahlborg.

Degoo har skapat en egen molnlagringstjänst som ger användarna hela 100 gigabyte gratis lagringsplats. Det kan jämföras med Dropbox och Google Drive som erbjuder 2 respektive 15 gratis gigabyte.

“Vi har hittat en egen nisch. Om man jämför med traditionell lagring så kan man säga att Dropbox är bokhyllan och vi är källararkivet”, säger Carl Hasselskog, grundare och vd på Degoo.

Degoo tjänar pengar genom att ta betalt för extra lagringsplats och olika tilläggsfunktioner.

Bolagets tillväxt har tagit fart rejält de senaste par åren. I augusti 2015 hade bolaget 1 miljoner registrerade användare. I februari i år meddelade bolaget att man passerat 5 miljoner användare och nu ligger samma siffra på 6 miljoner. Bolaget får 20.000 nya nedladdningar av sin android-app per dygn.

Exakt vad bolaget omsätter vill inte Carl Hasselskog avslöja. Han berättar dock att bolagets försäljning ökat 250 gånger om de senaste 15 månaderna och att bolaget nu gör en bruttovinst på varje ny användare.

För att växla upp tempot ytterligare har Degoo nu tagit in 4 miljoner kronor från sina ägare.

Största investerare i kapitalrundan är Johan Ahlborg, tidigare vd för Djurgården och Anders Böös, som bland annat sitter i styrelsen för miljardären Gustaf Douglas riskkapitalbolag Latour och säkerhetsjätten Securitas.

“Vi tog bara in pengar från våra befintliga ägare för att kunna exekvera (driva företaget enligt affärsmodellen) snabbt. Vi kunde säkert fått en bättre värdering om vi gick ut och letade pengar men det är inte målet nu. Målet är att bli nästa svenska unicorn. Vi vill fortsätta växa medan fönstret är öppet”, säger Carl Hasselskog.

Om ni nu växer så kraftigt, varför inte passa på att ta in en större summa och växa ännu snabbare?

“Vi utvärderar såklart det. Vi har växt så snabbt de senaste månaderna att vi gjorde den här rundan för att kunna fortsätta hålla det tempot. Det är möjligt att man kan spänna bågen ännu hårdare men just nu är vi glada över den här rundan.”

I affären värderas Degoo till 73 miljoner kronor.

Läs mer

Svenske entreprenören: Vi är Pied Piper – men ett halvår före

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Läs fler artiklar
LÄS MER