Whywaste ska minimera matsvinner i butikerna – backas av Avito-grundarna

Whywaste
Whywaste ska minimera matsvinner i butikerna – backas av Avito-grundarna

Filip Engelbert och Jonas Nordlander, grundare av Avito. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nordlander och Filip Engelbert är bland investerarna som gått in med 4 miljoner kronor i Göteborgsstartupen Whywaste.

Ett stort problem för matvarubranschen är maten som inte hinner säljas innan bäst före-datumet passerat. Ett bolag som siktar på att lösa problemet är e-handlaren Matsmart som specialiserat sig på varor med kort bäst före-datum. I november fick bolaget in 36 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Northzone.

Samtidigt smider en ny uppstickare från Göteborg – startupbolaget Whywaste – planer på att lösa problemet på ett annat sätt.

Bolagets teknik ska göra det lättare för matbutiker att hålla koll på vilka varor som håller på att bli gamla.

Bolaget har flugit under radarn hittills. Nu rapporterar papperstidningen Dagens industri att bolaget redan i höstas fått in några riktiga tungviktare till affärsänglar för att få idén att lyfta.

“Intresset var stort bland butikerna och det var dags att accelerera. För oss var det viktigt att hitta investerare som vid sidan av kapital kunde bidra med kompetens och dessutom delade vår målbild att göra något åt matsvinnet”, säger Kristoffer Hagstedt, medgrundare av Whywaste, till tidningen.

Enligt uppgifter från Bolagsverket tog man in totalt 4 miljoner kronor till en värdering på närmare 30 miljoner kronor. En del av pengarna kommer från Jonas Nordlander och Filip Engelbert, som grundat den ryska radannonsjätten Avito. De har tidigare investerat i bland annat appen Karma, som löser matsvinnproblemet för restaurangbranschen, och mediebolaget Blank spot project.

Utöver dem har även en av Göteborgs största investerarprofiler Fabian Hielte och Phonera-grundaren Henric Wiklund investerat.

Fabian Hielte är vd på familjeföretaget Ernström & Co som bland annat investerat i bokföringstjänsten Wint. Han har även investerat privat i det krisande mediehuset Stampen.

Läs fler artiklar
LÄS MER