Svenska hjälmen Mips går till börsen – värderas till 1,2 miljarder kronor

Breakit - Svenska hjälmen Mips går till börsen – värderas till 1,2 miljarder kronor

Två av Mips användare. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Aktier för över en halv miljard bjuds ut när Mips noteras på Stockholmsbörsen.

Mips har skapat ett särskilt skyddssystem för cykel- och extremsporthjälmar som ska minska skadorna när man väl ramlar. Bolagets system bygger på en innerhjälm som gör att användarens huvud kan röra sig fritt från ytterhjälmen, vilket ska dämpa stöten mot huvudet. Systemet säljs till andra hjälmtillverkare och används av till exempel Bell, Giro och Scott.

Nu blir bolaget det andra svenska hjälmbolaget på bara några år som noteras.

Breakit har vid flera tillfällen rapporterat om bolaget Hövding, som gör airbags för cyklister. Hövdings börsresa har varit en riktig berg-och-dalbana och bara det senaste året har kursen dubblats för att sedan vända igen två gånger om. Förra sommaren tog Hövding in 42 miljoner kronor i en nyemission och har nu ett börsvärde på drygt 200 miljoner.

När Mips går till börsen blir värderingen betydligt högre. Hela 1,16 miljarder kronor värderas bolaget till, trots att omsättningen för 2016 landade på jämförelsevis blygsamma 86,6 miljoner kronor. Samma år visade bolaget en rörelsemarginal på 28 procent.

Den höga värderingen har dock inte avskräckt de stora spelarna. Swedbank Robur, Handelsbanken fonder och Tredje AP-fonden är bland bolagen som åtagit sig att köpa storposter i bolaget.

I samband med noteringen gör bolaget en nyemission på 150 miljoner kronor, samtidigt säljs befintliga aktier till ett värde av 420 miljoner kronor.

De som säljer mest är storägarna Bell Technology Acquisition och riskkapitalbolaget Healthcap. De två säljer aktier för 246 miljoner kronor respektive 119 miljoner kronor.

Även de svenska riskkapitalbolagen Almi invest och KTH-Chalmers tjänar en rejäl hacka på noteringen. KTH-Chalmers säljer aktier för drygt 34 miljoner kronor medan Almi invest cashar in 22 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER