Sedelpressen Onlinepizzas vd hoppar av inför börsnoteringen

Breakit - Sedelpressen Onlinepizzas vd hoppar av inför börsnoteringen

Anders Signell har varit vd på Onlinepizza sedan 2013. Foto: Pressbild samt Johannes Cleris/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Ägaren Delivery Hero siktar mot börsen. Då väljer vd:n Anders Signell att hoppa av Onlinepizza, kan Breakit berätta.

Det var när Per Anders Bjelkestål, Erik Mellström Byrenius och Dan Castillo pluggade som de upptäckte luckan på marknaden. Varför går det inte att beställa pizza och få den hemlevererad? 

Sommaren 2005 sjösatte trion sitt hobbyprojekt som sedan blev Onlinepizza. Sju år senare svaldes deras tjänst av tyska Delivery Hero.

Grundartrion kunde enligt Dagens Industri kvittera ut omkring en kvarts miljard i affären, och klev själva av. 

Istället tillsattes Anders Signell som ny vd. 

Hans uppdrag var tydligt. Onlinepizza skulle växa – och skapa en lönsamhet i klass med de bästa. Det uppdraget är nu slutfört, säger Anders Signell som väljer att sluta. 

”Det stämmer. Jag har drivit Delivery Heros svenska och finska verksamhet med fokus på lönsamheten. Delivery Hero har tagit in mycket kapital genom att visa hur lönsam den här modellen har blivit i Sverige och Finland”, säger Anders Signell till Breakit. 

De senaste årens utveckling i reda tal backar upp hans påstående. Bokslutet för 2016 är inte klart än. Men Onlinepizza, som breddat sin verksamhet till att leverera mat från flera typer av restauranger, fördubblade sin omsättning mellan 2013-2015.

Samtidigt har rörelsemarginalen stigit från 7 till 44 procent. 

Anders Signell säger att den goda utvecklingen har fortsatt. 

”Vi fortsätter att öka marginalen och volymen. Det trots att massor av ny konkurrens har kommit till Sverige”. 

I dagsläget råder ett fullskaligt matkrig i Stockholm. Matbud från Wolt, Uber Eats och Foodora syns frekvent på stadens gator. Den sistnämnda aktören ägs av Delivery Hero, precis som Onlinepizza. 

”I Stockholm har vi känt av den nya konkurrensen, men vi vänder oss till ganska olika målgrupper. När Foodora ’här kan du beställa hem mat från Brillo’ säger vi mer ’här kan man köpa en capricciosa’”, säger Anders Signell.

Sett i det större perspektivet står Onlinepizza, eller Delivery Hero Sweden som bolaget nu formellt heter, inför en ny fas.

Moderbolaget, som har verksamhet i mer än 40 länder, står inför en börsnotering. Ingen tidpunkt är dock kommunicerad. 

”Det ligger i en nära framtid, och det är det som alla går och väntar på. Jag har bestämt mig för att gå vidare eftersom jag har tagit bolaget så långt som möjligt när det gäller att få upp lönsamheten”, säger Anders Signell. 

Hans ersättare börjar om två veckor. Själv har Anders Signell inte något nytt jobb klart. 

”Just nu ska jag ta det lugnt i ett par månader, men sen kommer det att börja klia i fingrarna. Vi får se vad som händer”, säger han. 

Fakta: Detta är Delivery Hero

• Bolaget grundades 2011 av svensken Niklas Östberg tillsammans med Kolja Hebenstreit, Markus Fuhrmann och Lukasz Gadowski.

• Målet var att skapa en global plattform för matbeställningar online. 

• Bolaget har tagit in omkring 1 miljard dollar i riskkapital och har köpt upp flera konkurrenter, senast Foodpanda. 

• Bland investerarna finns Kite Ventures, Tengelmann Ventures, Rocket Internet, Point Nine Capital, General Atlantic, Lead Edge Capital, Vostok New Ventures och Insight Venture Partners.

• Idag finns Delivery Hero i mer än 40 länder. En börsnotering väntas ske under året.  

Läs fler artiklar
LÄS MER