Soundcloud bjuds ut till reapris – kan få Spotify att vakna igen

Breakit - Soundcloud bjuds ut till reapris – kan få Spotify att vakna igen

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nya uppgifter sätter fart på spekulationerna om en affär.

Det är den vanligtvis välinformerade journalisten Peter Kafka på techsajten Recode som nu kommer med nya och inte särskilt upplyftande nyheter kring svenskgrundade Soundcloud.

Enligt Peter Kafkas källor har Souncloud sedan i somras försökt att få in 100 miljoner dollar i nytt kapital – hittills utan framgång. Musiktjänsten Soundcloud, som grundats av svenskarna Erik Wahlforss och Alexander Ljung, blöder ekonomiskt och behöver få in nya pengar för att överleva.

I höstas pågick samtal mellan Spotify och Soundcloud om en affär som skulle inneburit att Spotify tog över verksamheten. Men diskussionerna rann ut i sanden sannolikt för att Spotify ansåg att priset var för högt. När Twitter kom in som ägare förra året gjordes den investeringen till en värdering på omkring 700 miljoner dollar. Men nu uppger Peter Kafkas källor att prislappen på Soundcloud sjunkit rejält. Värderingen ligger nu under 700 miljoner dollar och en av Kafkas källor hävdar att Soundcloud är redo att diskutera en affär så länge priset är högre än de 250 miljoner dollar som bolaget tagit in i riskkapital totalt.

Till det reapriset kanske Spotifys Daniel Ek är redo att återvända till förhandlingsbordet. Det finns faktiskt inte mindre än sex skäl till varför en sådan affär skulle vara logisk – spana in Breakits Jon Mauno Petterssons analys här!

Läs fler artiklar
LÄS MER