Grundarna Anna Settman och Anders Lindqvist hoppar av riskkapitalbolaget Springfield

Springfield

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Anna Settman och Anders Lindqvist lämnar – efter meningsskiljaktigheter med ägarna.

Hösten 2014 drog Anna Settman tillsammans med Anders Lindqvist i gång Springfield.

Bolaget har ägnat sig åt två saker: Dels en inkubator, med amerikanska Y Combinator som förebild, som två gånger per år har investerat 300.000 kronor till 500.000 kronor i ett 20-tal startups. Utöver inkubatorn har Springfield också drivit ett riskkapitalbolag med mandat att investera upp till 10-15 miljoner kronor per bolag, i företag som har kommit lite längre i sin utveckling.

Nu väljer båda grundarna att lämna riskkapitalbolaget, vilket Di Digital var först med att rapportera om.

"Vi har kört det här i två och ett halvt år nu. Ledningen och ägarna hade olika åsikter om hur man skulle gå vidare med verksamheten och det är egentligen inte konstigare än så", säger Anna Settman, vd på Springfield, till Breakit. 

Anledningen till uppbrottet är att Anna Settman och ledningsgruppen ville lansera en ny fond för att investera i ännu fler bolag. Ägarna höll inte med och ville istället fokusera på den befintliga portföljen.

Springfield har bland annat investerat i begravningsbolaget Lavendla och rekryteringstjänsten Cruitway.

Anna Settman berättar att den befintliga portföljen kommer att förvaltas av Göteborgs-familjen Ernström genom investmentbolaget Skagerak Ventures. Enström-familjen har varit en av de största finansiärerna bakom Springfield, tillsammans med bland andra Staffan Persson (som också är investerare i Breakit, kan vi meddela för transparens skull).

"Vi är inte fullinvesterade så man kommer fortsätta göra följdinvesteringar", säger Anna Settman.

Hur känns det att lämna nu?
"Det har varit otroligt roligt att starta något och behovet för investeringar i tidiga skeden finns fortfarande där. Jag tycker personligen att modellen fungerar bra, att göra små investeringar i många bolag och se var de tar vägen".

Vad ska du göra nu?
"Jag har inte bestämt vad jag ska göra riktigt än utöver mina befintliga uppdrag men jag har lite tankar om hur man kan använda erfarenheterna från Springfield i ett annat sammanhang", säger Anna Settman.

Anna Settman var tidigare vd för Aftonbladet och ledde bolaget genom den digitala omvandlingen från papperstidning till nyhetssajt. Läs vår helgintervju med henne här eller lyssna på vår poddintervju från samma tillfälle.

Jonas de Lange bidrog med rapportering till den här artikeln.

Läs mer