Lånbyte får in Collector Ventures som investerare

LånbyteEnklaLånbyte

Alexander Widegren och Lena Apler. Foto: Alexander Donka / Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

”Jag har inget pokerface, söker ni pengar?”, sa Collectors grundare Lena Apler när Lånbytes grundare pitchade för henne på Breakits event i november. Nu investerar Collector Ventures 10 miljoner kronor i fintech-bolaget.

Lånbyte, som är på väg att byta namn till Enkla.com, har tagit fram en tjänst som gör det möjligt att flytta ett bolån helt digitalt och automatiserat.

Bolaget har under de senaste åren skruvat på sin modell, och flera gånger fått gå tillbaka till ritbordet, för att hitta rätt.

“Det har varit en lärandeprocess där vi har utvecklats mycket över tid. Först idag har vi kommit så långt att vi kan automatisera hela processen", säger Alexander Widegren.

Han vann pitchtävlingen i november på eventet Fintech Stockholm, som arrangerades av Breakit och Finansliv. Jury i tävlingen var Lena Apler, grundare till Collector, och investeraren Staffan Persson.

”Jag har inget pokerface, söker ni pengar?”, sa Lena Apler på eventet.

På så vis kom Alexander Widegren i kontakt med Collector Ventures.

“Lena är ganska rakt på sak som person, så det tog inte lång tid innan vi inledde en dialog efter det, och på den vägen är det”, säger han.

Nu investerar Collector 10 miljoner kronor i Lånbyte, som fortfarande heter just Lånbyte.

“Vi är ju på väg att byta namn till Enkla.com, och det skulle egentligen vara klart nu, men kapitalanskaffningen har tagit så mycket tid. Det här är den första delen av en större runda, som vi håller på att slutföra. Mer än så kan jag inte säga i nuläget”, säger Alexander Widegren.

Investeringen sker via riskkapitalbolaget NFT Ventures, som Collector har ett samarbete med som går ut på att NFT förvaltar pengar åt Collector. NFT har tidigare, innan samarbetet med Collector inleddes, också investerat i Lånbyte på egen hand.

Alexander Widegren säger att hans startup hittills har lyckats spara en kvarts miljard i onödiga ränteutgifter åt kunderna, genom att flytta dem till billigare bolån. Snittkunden sparar 21.000 kronor per år.

“Vår vision är att förändra den här branschen, som är väldigt stelbent. Väldigt lite har förändrats under hundra år i princip. Men nu börjar saker och ting förändras. Det kommer att hända enormt mycket på bolånemarknaden bara det närmaste året”, säger Alexander Widegren.

Hittills har dock Lånbyte haft väldigt blygsam omsättning. Bolaget omsatte knappt 700.000 kronor under 2015, med en förlust på 2 miljoner kronor och Alexander Widegren säger att siffrorna var “snarlika” även 2016.

“Men det är först nu som vi har lyckats automatisera hela processen, och det är nu det tar fart. Vi ska bland annat använda riskkapitalet till att öka kännedomen om oss genom marknadsföring. Vi ser att de kunder vi har är extremt nöjda, och vi vet att många, många fler skulle tjäna mycket på att använda vår tjänst”, säger Lånbyte-grundaren.

Automatisering av finansiella tjänster är en het trend just nu, vilket innebär ett potentiellt hot mot storbankerna. Förra året slog en analysrapport fast att cirka 2 miljoner jobb i banksektorn kommer att försvinna till följd av nya innovationer.

Läs mer