Hur stor makt har skivbolagen över Spotifys spellistor?

Spotify Breakits podcast
Hur stor makt har skivbolagen över Spotifys spellistor?

Foto: TT

Breakit

Musiktjänsten Spotifys egna spellistor har blivit extremt populära. Men vem bestämmer vilka låtar som får finnas där? Det är ett av ämnena i veckans avsnitt av Breakits podcast.

Nyckeln för en artist som vill slå igenom idag är att nå igenom bruset bland alla miljoner låtar på streamingtjänster som Spotify. Ett sätt att nå ut är att komma med på någon av de temalistor som Spotify har tagit fram, med titlar som "Vinter-Chill" och "New Music Friday Sweden".

I veckans poddavsnitt pratar Breakits nyhetschef och musikreporter Jon Mauno Pettersson om ämnet.

"Frågan många ställer sig i branschen är: Vem avgör vilka låtar som får komma med på listorna? Spotify vill gärna ge intrycket av att listorna görs av oberoende redaktörer, men när jag har ställt mer specifika frågor ger Spotify bara luddiga svar", säger han.

En snackis i musikbranschen är frågan om huruvida de skivbolag som är delägare i Spotify också har rätt att påverka listorna, så att till exempel en artist som nyligen har signat med ett visst skivbolag lyfts fram mer än andra.

"Oavsett om skivbolagen har en gräddfil eller inte, så står det klart att de som bestämmer vad som står på Spotifys listor är musikbranschens nya makthavare", säger Jon Mauno Pettersson i  podden.

En framtida potentiell intäktsskälla för Spotify skulle kunna vara att, ungefär som med sök på Google, låta artister köpa platser högre upp i sökresultaten.

Uppdatering: Efter publiceringen av podden har Spotify skickat följade kommentar till Breakit angående hur spellistorna fungerar: 

"Våra musikredaktörer lyssnar oberoende på all ny musik och samtliga låtar i våra kurerade spellistor har handplockats utifrån en övergripande hypotes för att tillgodose vår användares behov när det kommer till genre, humör eller situation. 

På så sätt har vi ett demokratiskt system där alla har möjlighet att pitcha sin musik och inga utvalda skivbolag, artister eller management har inflyttande över vilken musik som våra redaktörer faktiskt väljer att inkludera i sina respektive spellistor. Varje låt granskas därefter noggrant och backas upp med data för att hålla innehållet i spellistan fräscht och relevant för våra användare."

Läs fler artiklar
LÄS MER