Sök

Slipp drunkna i mejlkorgen – här är Google-grundarens oväntade tips

Sergey BrinEffektivitet

Googles grundare Sergey Brin. Foto: TT.

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Överfull inbox? Inspireras av Googles grundare – och fem andra techledares e-postvanor.

En översvämmad mejlkorg som ständigt fylls på är ett gissel för många. Men hur många mejl du än får in är det troligtvis inte på samma nivå som hos Googles, Amazons och Huffington Posts grundare.

Affärssajten Business Insider har sammanställt mejlvanorna hos några av vår tids största ledare. Läs och inspireras!

1. Jeff Bezos svarar snabbt – eller aldrig

Amazons grundare och vd Jeff Bezos säger att han svarar på mejl inom 10 minuter – eller aldrig. Detta enligt Wikipedias grundare Jimmy Wales. Anställda på Amazon har också berättat att när Bezos får mejl från kunder som klagar på något Amazon-relaterat skickar han det vidare till rätt person i organisationen, följt av ett enda “?”. Medarbetaren har då några timmar på sig att hitta en bra förklaring till felet och presentera det för en rad chefer innan det når Jeff Bezos själv.

2. Arianna Huffington vägrar mejl i sängen

Huffington Posts grundare Arianna Huffington, också en känd förespråkare för att vi ska sova mer, har tre regler: inga mejl en halvtimme före läggdags, inga mejl så fort hon vaknar och inga mejl när hon är med sina barn.

3. Googles grundare börjar uppifrån

Den roligaste mejlstrategin måste ändå komma från Googles grundare Larry Page eller Sergey Brin. I en tråd på frågesajten Quora har användare skrivit hur kända techledare hanterar sina mejl. En skriver att när han jobbade på Google för tio år sedan hade de två grundarna ett tillfälle då de svarade på frågor. På frågan hur de hanterar sina mejl blev svaret från en av dem (användaren minns inte vilken):

"När jag öppnar min mejl börjar jag överst och arbetar mig ner, och går så långt som jag känner för. Allt jag inte kommer till blir aldrig läst. Så vissa människor blir förvånade över att de får ett svar från en av Googles grundare på bara fem minuter. Andra får helt enkelt vad de förväntade sig – inget svar”.

4. Tim Cook går upp 3.45 för att hinna

Apples vd Tim Cook har ett annat tillvägagångssätt. I en intervju med nyhetskanalen ABC berättar han att han får runt 700–800 mejl varje dag. “Och jag läser majoriteten av alla dessa … Alla dagar, alla dagar. Jag är en arbetsnarkoman”, säger han i intervjun, där han också berättar att han går upp klockan 3.45 varje morgon.

5. Marissa Mayer maratonmejlar

Yahoos vd berättade i en tidigare intervju med affärssajten Fortune, under tiden som hon jobbade på Google, att hon hade "maraton-mejl-sessioner" på helgerna. Mayer, som också avslöjade att hon klarar sig på fyra till sex timmars sömn per natt, sa: "Jag sätter mig bara ner och svarar på mejl under 10–14 timmar i rad, samtidigt som jag lyssnar på radio eller tittar på tv.

6. Bill Gates får färre mejl än man tror

Nu var det visserligen ett tag sedan så mycket kan ha ändrats sedan dess – men Microsofts grundare Bill Gates berättade för tv-sajten Today 2013 att han bara får runt 40–50 mejl om dagen. Vissa tar han tag i direkt, andra återkommer han till på kvällen. Men skjuter han upp något är han noga med att ta tag i det senare.

Är du även trött på långa möten? Här är tre knep Apple-grundaren Steve Jobs använde för att få till supereffektiva möten.

Läs mer