Sök

Här kan Bitcoin ge dig fängelse – 10 länder där valutan är förbjuden

Bitcoin

Timothy D. Easley/TT

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Ska du ut i världen och använda bitcoin? Här är länderna du ska undvika.

Olika länder har olika policys när det gäller den ständigt omdiskuterade digitala valutan bitcoin. Flera länder är positivt inställda, medan andra kort och gott har förbjudit eller begränsat användningen av kryptovalutan.

De flesta har dock fortfarande inte bestämt sig.

För att göra det lite lättare att hitta rätt i bitcoin-djungeln har cryptocoinsnews.com nyligen listat de länder där beslutsfattare valt att förbjuda valutan, oftast för att de varit oroliga för hur den skulle kunna påverka deras egen valuta.

Bangladesh

Bangladeshs centralbank hävdade också att bitcoin och andra kryptovalutor är olagliga enligt en lag om främmande valutor från 1947 och en lag om penningtvätt från 2012. Att använda bitcoin kan leda till fängelse i 12 år.  

Bolivia

Bolivias centralbank kommunicerade att det är olagligt att använda en valuta som inte är utfärdad eller kontrollerad av en stat eller auktoriserad enhet, men var inte hjälpsamma nog att påpeka vilket straff som skulle kunna komma ifråga.

Kina

Kina har blivit världens största marknad för bitcoin. Landets förbud mot bitcoin gäller bara banker. För vanliga medborgare är det bara att köra på.

Ecuador

Ecuador är i full färd med att bygga upp ett eget elektroniskt finansiellt system och har i ett försök att skydda sin nya valuta förbjudit bitcoin. En decentraliserad valuta som inte kan påverkas av regeringar eller banker är inte vad de är ute efter.

Island

Förra året gick Islands centralbank ut med att köp av bitcoin skulle kunna bryta mot isländsk lag eftersom isländsk valuta inte får lämna landet. Lite förvirrande, men enligt cryptocoinsnews.com innebär det ett förbud.

Indien

Världens första bitcoinbörs BTCXIndia skapades i Indien, men fick besked om att de skulle tvingas stänga. Det är oklart varför.

Ryssland

Trots en juridisk seger som gör det olagligt att förbjuda hemsidor som är relaterade till bitcoin och andra digitala valutor är de i praktiken fortfarande förbjudna. Rubelns låga värde gör varken den ryska staten eller bankerna mer benägna att acceptera främmande valutor eller ens guld.

Sverige

Ta det lugnt, det är inte så illa som det verkar. Det är bara när det gäller köp och försäljning av metall och sopor som det inte tillåts.

Thailand

Thailands centralbank gjorde bitcoin olagligt för två år sedan, men det återföljs inte i praktiken. Flera bitcoin-företag har fått tillstånd och gör affärer.

Vietnam

Förra året förbjöds kreditinstitut i Vietnam från att använda bitcoin med argumentet att det gjorde det enklare för kriminella rörelser och utsatte investerare för risk. För privatpersoner är det däremot helt okej.

Läs mer