Sök

Johan Crona lämnar Almi Invest – ska satsa på egen investeringsverksamhet

Almi Invest

Johan Crona. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Chefen för Almi Invests tyngsta fond har sagt upp sig.

Johan Crona har jobbat på det statliga riskkapitalbolaget Almi Invest sedan 2010. För två år sedan fick han ansvar att som fondchef leda Almi Invests investeringsverksamhet i Stockholm. 

Det är Almi Invests tyngsta regionala fondverksamhet. Nu ska Johan Crona lämna Almi Invest, kan Breakit berätta. 

”Det stämmer, exakt när det blir är inte klart än”, säger Johan Crona till Breakit. 

Enligt Breakits uppgiftslämnare ska Johan Crona ligga i startgroparna för att bygga upp en ny investeringsverksamhet, utanför Almi. 

Det handlar dock inte om något klassiskt riskkapitalbolag, som investerar i utbyte mot ägarandelar. Istället ska Johan Cronas än så länge namnlösa bolag tillhandahålla ett slags tillväxtlån. 

”Jag har sett en möjlighet på marknaden för finansiering som sker utan att entreprenörerna blir utspädda. Därför ska jag jobba med lånefinansiering”. säger Johan Crona. 

Klart är att satsningen ska vara helt inriktad på så kallade "software as a service-bolag", alltså företag som säljer programvara i molnet. 

"Vi riktar oss mot bolag som vill växa utan att späda ut sig. Vi kan erbjuda förhållandevis stora lån eftersom SAAS-bolag har relativt säkra kassaflöden". 

Johan Crona för just nu samtal med ett flertal kapitalstarka aktörer som ska stå för pengarna. Lånen kommer att ligga på omkring 3-6 miljoner kronor. De riktar sig mot SAAS-bolag som har fått igång sin verksamhet och nått en omsättning på minst 10 miljoner kronor.

Räntan kommer att ligga på 9-12 procent. Jämfört med banken är det en förhållandevis hög räntesats. 

"Vi är ganska säkra på att bankerna inte lånar ut den här typen av belopp till bolagen. Vi kan vara både långsiktiga och flexibla och till exempel vänta med amorteringarna tills bolagens investeringar i sälj och marknadsföring har börjat betala sig", säger Johan Crona. 

Varför behövs den typen av lånefinansiering?
"Jag tror att det är bra för ekosystemet att få in en aktör som inte tar ägarandelar. Det är en pusslebit som saknas". 

Läs mer om Johan Crona i vår helgintervju med honom – bland annat om skillnader och likheter mellan att jobba i Försvarsmakten och att vara riskkapitalist 

Läs mer