Sök

Tesla-svensken Peter Carlssons miljardsatsning – ska bygga Europas största batterifabrik

NorthvoltSGF Energy

Gustaf Rosensköld

Gustaf Rosensköld

Reporter

Den tidigare Tesla-toppchefen Peter Carlsson ska bygga Europas största batterifabrik – i Sverige. Projektet beräknas kosta 40 miljarder kronor och väntas skapa tusentals arbetstillfällen.

Breakit kunde i går avslöja att investmentbolaget Vargas – med finansmannen Harald Mix i spetsen – klivit in som storägare i Northvolt, den tidigare Tesla-toppchefen Peter Carlssons nya batterifabrik.

Exakt vad den nya storsatsningen väntades innebära – var fabriken skulle byggas och vilka som ska finansiera projektet – var då hemligt. 

Men på en presskonferens under tisdagsmorgonen avslöjade Peter Carlsson nya detaljer kring projektet, där 120 miljoner kronor hittills investerats.

Pengarna kommer, förutom från Harald Mix, från Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och Vinnova.

Och det är bara början. Totalt kan satsningen komma att kosta uppåt 40 miljarder kronor.

Fabriken kommer börja byggas i slutet av 2018 och planeras stå klar 2023. I mitten av 2017 kommer man fatta beslut om var i Sverige fabriken ska byggas.

"Vi har en djärv och ambitiös affärsplan på plats och jag är mycket glad över det starka stöd vi har fått från både den offentliga och privata sektorn”, säger Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Fabriken som bolaget tänker sig kommer ställa stora krav på både elförsörjning och tillgång till yta.

“Fullt utbyggd kommer den vara en halv miljon kvadratmeter stor, give or take. Det är femtio hektar – gamla stan i Stockholm är 34 hektar”, säger Peter Carlsson.

Northvolt hävdar att fabriken kommer att ha upp till 3.000 anställda.

Sedan Peter Carlsson lämnade Tesla 2015 är han aktiv i en rad bolag. Han sitter i Fingerprint cards styrelse och har investerat i startups som Orbital systems, Resq club och Turnpike.

Peter Carlsson arbetade tidigare väldigt nära den idag världskände superentreprenören Elon Musk. Hur det var att arbeta med honom, och varför han beslutade sig för att säga upp sig, kan du läsa mer om här.

Läs mer