Sök

Harald Mix backar Tesla-svensken Peter Carlssons nya batterifabrik Northvolt

Tesla

Peter Carlsson, vd på Northvolt. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Imorgon, tisdag, presenteras Tesla-svenskens nya batterifabrik – här är allt vi vet om den idag. Bland annat kan Breakit avslöja att finansmannen Harald Mix klivit in som storägare i bolaget.

Uppdatering: Sedan den här artikeln publicerades har ny information om storsatsningen presenterats här.

Peter Carlsson, tidigare logistikchef på Tesla, kommer under tisdagen att presentera sin senaste satsning: en batterifabrik i Sverige.

Han har hittills varit relativt fåordig om projektet. I en intervju med Veckans affärer i vintras berättade han att den första fasen av projektet väntas kosta ungefär 100 miljoner kronor.

"Vi är 6 personer i dag, men har för avsikt att skapa ett gäng på 25 till 30 av de bästa ingenjörerna. Vi kommer att plocka en hel del internationellt, från USA och Japan, men vi vill även ha de bästa i Sverige på området”, sade han till tidningen då.

Under det senaste året har bolaget som gått under namnet SGF Energy åkt runt för att träffa investerare.

"Om vi har med ett antal aktörer som har insyn i projektet redan nu så hoppas vi att de om tolv månader, när vi verkligen behöver bygga upp rejält med kapital för att sätta i spaden i marken och bygga en fabrik, har tillräcklig tilltro till projektet. Det beräknas kosta 40 miljarder kronor i fyra steg. Vinnova och Energimyndigheten var tidiga supportrar."

Nu kan det verka som att man har fått med sig en investerare, eller i varje fall storägare. Breakit har tagit del av en ägarlista i bolaget daterad 27 januari 2017. Bolaget har två ägare som gemensamt äger dryg 45 procent vardera.

Det ena är Rocarma consulting, som är Peter Carlssons familjeföretag. Den andra storägaren är investmentbolaget Vargas. Bakom bolaget ligger finansprofilen Harald Mix, som grundat riskkapitalbolaget Altor. Harald Mix har sedan tidigare investerat i en annan svensk batteristartup – Incell. Där pumpade han under hösten in över 20 miljoner kronor.

Huruvida Harald Mix har investerat pengar i den nya batterifabriken framgår däremot inte av handlingarna. 

I övrigt har bolaget endast tre delägare, enligt handlingarna som Breakit har tagit del av.

En av dem är Paolo Cerruti, som jobbat under Peter Carlsson på Tesla i många år. En annan är Martin Anderlind som tidigare grundat och drivit fitnessbolaget Itrim. Itrim har omsatt över 100 miljoner kronor varje år de senaste tre åren, men också gjort förluster på över närmare 40 miljoner kronor under samma tidsperiod.

Den tredje är Yasuo Anno, tidigare vd för ett batteriföretag inom kemikoncernen BASF.

Under tiden har bolaget parallellt träffat både politiker och expert på området. Det är nämligen inte bara kapital som ska in utan även tillstånd som måste sökas.

Nu verkar det mesta finnas på plats eftersom bolaget imorgon planerar att lansera konceptet fullt ut.

En extra detalj kom fram under måndagskvällen när Peter Carlsson mjuklanserade bolaget på eventet Sthlm tech meetup: Bolaget har bytt namn från SGF Energy till Northvolt. Ursprungsnamnet var Swedish Gigafactory, efter Teslas egen superfabrik i USA.

Huruvida Peter Carlssons satsning har någon koppling till politikernas flört med Tesla återstår att se.

Peter Carlsson kommer att presentera sin nya storsatsning imorgon tisdag. Följ utvecklingen här på Breakit.

Läs mer