Hidn technology har skapat en stresscoach för handleden

Hidn technology
Hidn technology har skapat en stresscoach för handleden

Foto: Pressbild hide technology, Jonas Angleflod visar klockan.

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

I en tid av sjukskrivningar och utbrändhet lanserar Hidn technology en produkt som säger till när du blir stressad och hjälper dig att koppla av.

I vår serie "Veckans Break?", där vi skriver om nya, digitala produkter har turen kommit till en sprillans ny stresscoach.

Jonas Angleflod är vd och medgrundare av Hidn technology. Han berättar att företaget har skapat en klocka med två sensorer som mäter din rörelse och hudkonduktans. Med hudkonduktans menas hudens förmåga att leda ström, något som förändras när du svettas och svettkörtlarna rör på sig.

“Det är något som vi har kunnat mäta sedan 1700-talet, men nu kan vi göra sensorerna så pass små att de får plats i en armbandsklocka”, säger Jonas Angleflod.

Svettas gör du både när du rör dig eller blir stressad. Om du är stilla, men plötsligt börjar svettas beror det antagligen på stress. Jonas Angleflod berättar att klockan då skickar en signal till Hidn technologys app i din mobiltelefon som piper till och sedan får svara på frågor om vad du nyss gjorde och hur det kändes.

Efteråt analyseras dina svar och du får tips på vad du kan förändra. Dessutom visar Hidn technology tiden, en numera obligatorisk uppgift för all ny hårdvara.

“Kort och enkelt så är det en stresscoach vi bygger”, säger Jonas Angleflod.

Han tycker att det saknas ett steg i de appar som hjälper till med stresshantering i dag.

“Antingen tar de bara hand om det fysiologiska eller så fokuserar de helt på avslappning och mindfullness. Det finns ingen som gör både och”, säger Jonas Angleflod.

Grunden bakom den coachande delen i appen kommer från en kombination av kognitiv beteendeterapi och mindfulness.

“Mindfulness har än så länge ingen bevisad effekt, men det finns väldigt bra avslappningsövningar där så vi har valt att ta med det”, säger Jonas Angleflod.

Han berättar att Hidn technology fungerar på två sätt. Dels är den som ett larm som går av när du blir stressad och dels hittar den mönster för när du upplever stress och ger förslag på hur du kan förändra det.

“Många som är på väg att bränna ut sig märker inte de fysiologiska reaktionerna, men klockan säger till. Frågorna skapar medvetenhet och eftersom det ofta handlar om samma saker som skapar stress så kan vi se mönster. Ju bättre vi känner användren desto lättare kan vi sätta fingret på vad som är problemet”, säger Jonas Angleflod.

Sensorerna sänder din stressdata för analys även medan du sover. Jonas Angleflod berättar att ju bättre nattsömn du har, alltså ju längre tid du tillbringar i djupsömn, desto bättre klarar du stress.

“Ditt rörelsemönster förändras när du går igenom olika sömnstadier så vi kan se hur länge du tillbringar i varje”, säger han.

Det går att teckna sig för produkten redan nu, men den kommer inte att levereras förrän i höst. Hidn technology ska först satsa på Sverige och Europa vid lanseringen. Enligt Jonas Angleflod känner mer än var femte europé att arbetsrelaterad stress.

“Det ger oss en tillräckligt stor marknad att börja med”, säger han.

Än så länge är Jonas Angleflod, som har en bakgrund inom telecom, huvudinvesterare. Men efter sommaren säger han att det kan bli aktuellt att ta in pengar utifrån.

“Vi ville utveckla produkten själv först”, säger Jonas Angleflod.

Stresscoachen kostar 1799 kronor eller en anslutningsavgift och 89 kronor i månaden under 18 månader . Oavsett vilket alternativ kunden väljer får hen analyser av sitt stressbeteende under 18 månader.

"Vårt mål är at ge kunskap till våra användare så att de kan lära sig hantera stressen eller ändra sin situation. Efter 18 månader analyserar vi inte resultaten åt dig längre, men du får fortfarande rapporter på din stressdata och har tillgång till alla avslappningsövningar", säger Jonas Angleflod.

Läs fler artiklar
LÄS MER