Riskkapitalbolaget Creandum tankar Klarna-aktier – för 46 miljoner kronor

Riskkapitalbolaget Creandum tankar Klarna-aktier – för 46 miljoner kronor

T.v: Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalbolaget Creandum har köpt befintliga Klarna-aktier för 46 miljoner kronor, visar handlingar som Breakit tagit del av.

Förra veckan kunde Breakit avslöja detaljerna kring Klarnas pågående nyemission på över en halv miljard kronor.

Pengar som ska användas för att betala uppköpet av tyska Billpay.

I nyemissionen förväntas framförallt de stora institutionella ägarna göra följdinvesteringar. Bolaget har redan ägare som Goldman Sachs, svenska Northzone och Sequoia, som är ett av Silicon Valleys främsta riskkapitalbolag.

Nu står det klart att bolaget nyligen fått in ytterligare en kapitalstark ägare.

Det handlar om det svenska riskkapitalbolaget Creandum. Handlingar som Breakit har tagit del av visar att bolaget nu äger aktier till ett värde av 46 miljoner kronor.

“Vi har köpt aktier vid flera tillfällen under de senaste 15 månaderna. Det är till samma kurs som alla andra”, säger Johan Brenner, partner på Creandum.

Varför har ni satsat på Klarna?

“Det är ett fantastiskt bolag som vi alltid velat vara investerare i, i princip från dag ett. Bolaget växer kraftigt och har potential att bli en kategoriledare inom fintech. Det är helt enkelt ett kvalitetsbolag”, säger han.

Även investmentbanken GP Bullhounds riskkapitalfond – som äger aktier i Klarna sedan tidigare – har tagit tillfället i akt och stärkt sin ägarandel. Under sommaren köpte bolaget aktier i Klarna för närmar 19 miljoner kronor.

"Sebastian Siemiatkowski är en av vår tids främsta entreprenörer, han är mycket ambitiös och visar på ett drivet ledarskap med ett unikt affärssinne. Bolaget har lagt en plattform som möjliggör fortsatt hög tillväxt med en god underliggande lönsamhet i kärnmarknaderna och med stor potential i bland annat Storbritannien och USA", skriver Robert Ahldin, investerare på GP Bullhound i ett mejl till Breakit.

Investeringen kan ses som ett något överraskande val för Creandum. Bolaget har en stor spännvidd och gör investeringar på allt från 5 miljoner till 80 miljoner kronor. Däremot placeras pengarna oftast i betydligt yngre bolag som inte nått lönsamhet än.

“Vi gör mycket såddinvesteringar och a-rundor (ungefär 20-40 miljoner kronor reds. anm.) men vi har tittat på det här bolaget och tror att vi kommer göra en riktigt bra affär. För oss som investerare handlar det alltid om huruvida vi kan få tillräcklig avkastning”, säger Johan Brenner.

Något som gör det hela än mer intressant är att Klarnas värdering har stått och stampat i ett och ett halvt år. Det oroar inte Johan Brenner det minsta.

“Det har ingen betydelse för oss. Bolaget har fortsatt utvecklas bra och i vår genomlysning av bolaget har vi jämfört med branschkollegor. Vi tittar på fem- och tioårsperspektiv”, säger han.

Kommer ni att investera i den pågående emissionen?

“Det har vi inte fattat beslut om än men jag tror det. Vi är väldigt positiva till bolaget”, säger Johan Brenner.

Läs fler artiklar
LÄS MER