Vill få ungdomar att spara mer – nu tar Qapital in 110 miljoner kronor

Qapital
Vill få ungdomar att spara mer – nu tar Qapital in 110 miljoner kronor

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Den svenska sparappen Qapital tar in 110 miljoner kronor i riskkapital, kan Breakit berätta.

Strax innan årsskiftet kunde Breakit avslöja att den svenska sparappen Qapital, som låter användarna sätta upp sparmål, hade fått in 41 miljoner kronor i nytt riskkapital. Bakom pengarna stod välkända riskkapitalister som Northzone, Industrifonden och amerikanska Rocketship.

Bolagets vd och grundare George Friedman förklarade då att pengarna bara var en del av en ännu större runda.

Nu är den rundan i hamn, kan Breakit berätta.

Totalt tar Qapital in 110 miljoner kronor i riskkapital. Förutom ovan nämnda riskkapitalbolag investerar bland annat amerikanska Anthemis Exponential Ventures samt familjen Wattins riskkapitalbolag Inbox Capital.

Kapitalet kommer att användas till att vidareutveckla och stärka plattformen, förklarar bolagets vd och medgrundare George Friedman.

"Vi vill skala upp verksamheten och stärka teamet. Just nu har vi en låg customer acquisition-kostnad (kostnad för att attrahera nya användare)  så det är värt att blåsa på lite mer", säger han till Breakit.

Bolaget planerar bland annat att anställa ett stort antal utvecklare i Stockholm. Qapitals idag 40 anställda ska inom kort bli 60.

"Vi gör en väldigt stor satsning i Stockholm. Vi ser att vårt hjärta är där, även om vi riktar oss mot den amerikanska marknaden idag", säger George Friedman.

Bolaget, vars app kombinerar sociala funktioner med ett spelinspirerat sparande, har som ambition att utmana de etablerade bankerna. Man riktar sig till en yngre målgrupp, så kallade millennials, och vill uppmuntra till ett mer aktivt sparande.

På den svenska marknaden är Tink och Dreams två liknande aktörer.

Men målsättningen är större än bara sparande. George Friedman förklarar att man just nu tittar på att ta fram fler produktben, bland annat lönekonton och betalkort via Qapital.

"Vi har banksamarbeten och är idag varumärket mot kunden. Men det här kommer göra att vi får mer data och kan erbjuda fler smarta features", säger han.

Just nu ökar antalet användare med cirka 10.000 amerikaner i veckan. Några samarbeten på exempelvis den svenska marknaden har bolaget däremot inte idag.

"Vi var i Sverige tidigare, men det var så segt att få till banksamarbeten här. I USA var det lättare, samtidigt som kapitalmarknaden är bättre där. Det är lättare att resa pengar."

Är svenska banker trögare än amerikanska?
"Det har nog hänt rätt mycket nu, men när vi drog igång 2013 var de det. Då ville vissa bara stänga ner oss." 

Qapital grundades 2012 av George Friedman och Erik Akterin.

Läs fler artiklar
LÄS MER