Sök

Efter den stenhårda kritiken vill regeringen stoppa utvisningarna

Morgan Johansson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

15 Spotify-anställda riskerar utvisning. Efter streamingjättens kritik öppnar nu justitieminister Morgan Johansson för att lätta på reglerna.
”Vi måste ändra regelverket”, säger han till Ekot.


Problemen med att förnya arbetstillstånd är vid det här laget välkänt i tech-Sverige. Migrationsverket följer lagen som säger att arbetstagare kan drabbas av utvisning om deras arbetsgivare inte lever upp till kollektivavtalsenliga villkor. 

Även Migrationsverket har pekat på att reglerna slår orimligt hårt mot arbetstagaren

Nu ser en ljusning ut att vara på gång. 

Nyligen presenterades en utredning med budskapet att fel som upptäcks av arbetsgivaren eller arbetstagaren inte ska leda till avvisning.

Ekot rapporterar nu att justitieminister Morgan Johansson öppnar för ett skarpare förslag. 

Ministerns utspel kommer bara veckor efter att Spotify gått till storms mot reglerna i ett brev till justitiedepartementet. Där framgick också att 15 Spotify-anställda riskerar utvisning på grund av tidigare misstag

Spotify krävde i sitt brev att lagen skulle ändras. 

"Vi måste ändra reglerverket, och jag instämmer sannerligen i att det här är inga bra regler. Möjligen finns det något sätt som vi skulle kunna gå dem till mötes på i den delen också", säger Morgan Johansson till Ekot.

Breakit gjorde under hösten en större kartläggning kring hur problemen med arbetstillstånd drabbar techbolagen i Sverige. Många vittnade om långa handläggningstider och problem med att tidigare arbetsgivares små misstag kan innebära utvisning när de upptäcks flera år senare

Samtidigt som en politisk lösning nu alltså verkar vara på gång pågår en mycket viktig rättsprocess i frågan. Konkret kan en pizzabagare från Jokkmokk avgöra techbolagens krisfråga.

Läs mer