Sök

Urb-it ratades av riskkapitalister: "Ville ha väldigt hög värdering"

Urb-it

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Leveransappen Urb-it har försökt få in pengar från svenska riskkapitalbolag – utan att lyckas, enligt källor till Breakit. Nu hoppas bolaget i stället få in pengar från privatsparare på börsen.

I dag kom det något oväntade beskedet att Urb-it siktar på att gå till börsen innan sommaren. Det är storägaren Lage Jonason som berättar om planerna i Dagens Industri.

”Urb-it har kommit mycket långt fram i sin teknikutveckling – nu är det dags att använda sig av börsen som finansieringskälla”, säger han till tidningen

Breakit kan nu avslöja spelet bakom planerna. 

Enligt två av varandra oberoende källor har flera riskkapitalbolag nyligen tackat nej till att investera i Urb-it. 

"Vi har tittat på bolaget men tackat nej. Jag tycker inte att affärsmodellen är bevisad och de ville ha en väldigt hög värdering”, säger en investerare. 

Bilden bekräftas av en andra investerare. 

"Det känns som de pratat med alla, oss har de varit på flera gånger men vi är inte intresserade. Det finns andra case som är mycket mer intressanta”.

Hur mycket pengar Urb-it har försökt ta in vet vi inte med säkerhet. En av Breakits uppgiftslämnare säger att det i ett läge handlat om 80 till 100 miljoner kronor.

I tidigare nyemissioner har bolaget värderats till över 400 miljoner kronor. 

Samtidigt är bolaget i färd med att ta in ett lån på 30 miljoner kronor. 

En konvertibel är ett slags lån där ägarna till konvertibeln har rätt att omvandla lånet till aktier när lånet löper ut.

Via Urb-it:s plattform kan handlare erbjuda sina nätkunder hemleverans av varor. När kunden lagt sin beställning levererar en så kallad “urber” beställningen inom en timme i Stockholms innerstad. Stockholm betraktas som något av en testmarknad och planen är att ta konceptet ut i världen.

Urb-it har hittills inte visat några hårda siffror som bevisar att företagets affärsmodell bär. 

Breakit söker Urb-its vd Mats Forsberg, som hittills inte har gått att nå.

Läs mer