"Tar längre tid om du är verksam i en bransch med fiffel och fusk"

Breakit - "Tar längre tid om du är verksam i en bransch med fiffel och fusk"

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

På tisdagen frågades migrationsminister Morgan Johansson (S) ut i riksdagen om krånglet för techbolag som vill rekrytera personal från länder utanför EU.

Vi har i flera tidigare artiklar granskat Migrationsverkets handläggning av techbolags ansökningar om arbetstillstånd. Kritiken mot myndigheten handlar dels om att kraven för ansökningar är omöjliga att förstå vilket leder till extremt långsamma handläggningsprocesser. Därmed riskerar Sverige, enligt kritikerna, att tappa duktiga programmerare till andra EU-länder.

Efter vår granskning har folkpartisten Mathias Sundin krävt en debatt med Migrationsminister Morgan Johansson. På tisdagen möttes de i riksdagen.

Ministern höll med om att handläggningstiderna bör vara så korta som möjligt men vidhöll att det finns motiv till att de i bland tar ut på tiden.

"Eller om du är verksam i en bransch där det förekommer mycket fusk och fiffel, då tar det också längre tid", sa Morgan Johansson.

"I grunden tror jag att det här handlar om att man i bland måste kontrollera vilka företag man har att göra med. Det finns företag där man verkligen måste gå igenom och fråga sig om det handlar om seriös verksamhet. Det finns arbetsgivare som är fullständigt skrupelfira", sa han och syftade på till exempel krögare som utnyttjar utländsk personal med extremt dåliga villkor.

Mathias Sundin å sin sida påpekade att svenska techbolag skiljer sig från många andra branscher eftersom de snarare rekryterar högutbildade programmerare än diskare och städare.

”Att Johansson i debatten hela tiden pekar på företagen som fuskare som måste kontrolleras talar tyvärr för att inte mycket kommer hända för att förbättra Migrationsverkets arbete på något väsentligt sätt", sa Mathias Sundin.

Folkpartisten påpekade också att de tröga processerna på sikt kan leda till färre framgångsrika techbolag på svensk mark. 

”Sverige är en exceptionellt framgångsrik startup-nation, och detta krångel med arbetstillstånden hämmar oss i konkurrensen om de bästa hjärnorna i världen", sa han.

Missade du vår granskning? Läs mer här:

"Rika techbolag har förtur i kön till Migrationsverket"

"Jag ville inte behöva säga upp mig för att få åka hem"

"Så svarar Migrationsverket på kritiken"

Läs fler artiklar
LÄS MER