Sök

Flyte skapade svävande lampa – fick in 5,2 miljoner kronor

Lyte

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Flyte är en lampa som svävar genom en kombination av indukionsteknologi och magneter. Nyligen fick företaget in 5,2 miljoner kronor genom crowdfunding.

Simon Morris är medgrundare av Flyte. Han säger att han blev överraskad över det stora genomslaget på Kickstarter.

“Vi håller fortfarande på att bearbeta det. Vi hade en tuff vinter när vi inte riktigt visste var det här var på väg”, säger han.

Han tömde sitt sparkonto och satsade fulltid på att göra idén om en flygande glödlampa verklighet och ta fram en prototyp. Genom Kickstarter satsade de på att få in strax under 700.000 kronor. Det målet uppnådde de på 48 timmar. Sedan fortsatte det trilla in bidrag tills över 2.000 personer hade beställt en lampa.

“Vi är kraftigt överfinansierade. En del av pengarna kommer att gå till att ta fram nya produkter, men det mesta ska gå till att producera lamporna till våra finansiärer”, säger Simon Morris.

Enligt honom är nästa steg att börja producera lamporna i större skala och bestämma företagets vision och mål.

“Efter det här har vi fått så många erbjudanden från återförsäljare över hela världen och andra som vill använda vår produkt i till exempel filmer. Vi måste ta ett steg tillbaka och komma fram till vad vi vill göra”, säger Simon Morris.

Även andra startups har hört av sig för att få hjälp och tips inför att lansera sina egna crowdfundingkampanjer.

“Vi hade en fest som råkade hamna på en stor sajt och trots att det inte var mer än 60 som kom dit så tickade pengarna in och jag tänkte att vi har träffat rätt med det här, med att göra något som svävar”, säger Simon Morris.

Exakt vad det är som gör att så många fattat tycke för den lilla lampan vet han inte, men säger att folk verkar tycka att det är fascinerande med något som flyger. Själv har han alltid varit intresserad av att få saker att lyfta.

“Som barn blev jag inspirerad av science fiction. Jag började göra mina egna experiment att få saker att sväva och jag har leviterat andra saker för konstinstallationer. Folk kallar mig Magneto”, säger Simon Morris.

Det är genom magneter som lampan hålls uppe och elektriciteten får den att lysa genom induktion.

“Vi har kombinerat två tekniker. Dels levitering genom att använda magneter som stöter bort varandra och ett feedbacksystem som håller den i luften. Dels induktion av samma typ som används när du laddar en elektrisk tandborste”, säger han.

Läs mer