Sök

Tv-profilen Paula Fenjima Manrique startar spelstudio: "Hälften ska vara kvinnor"

SvrviveMicrosoft

Paula Fenjima Manrique. Foto: Daniel Stigefelt.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Paula Fenjima Manrique, spelexpert som bland annat syns i TV4:s Nyhetsmorgon, startar spelstudio inom det hajpade segmentet AR.
"Drömscenariot är att de flesta av de anställda ska vara kvinnor", säger Paula Fenjima Manrique.

AR (augmented reality) brukar på svenska kallas för förstärkt verklighet. Kortfattat fungerar tekniken som så att användaren tar på sig ett särskilt headset som blandar in virtuella element i det vanliga synfältet.

Nu ska tv-profilen Paula Fenjima Manrique, tillsammans med fem andra personer, satsa på att bli en av Sveriges första utvecklare av AR-spel för Microsofts headset Hololens, som lanserades förra året. IT-jättens AR-hjälm kan projisera virtuella objekt i användarens synfält ovanpå det vanliga rummet man står i.

“För ett år sedan tipsade jag i Nyhetsmorgon om att AR-appar kommer bli stort. Sedan kom Pokémon Go och då tänkte jag att ‘det här har jag ju näsa för’”, säger Paula Fenjima Manrique till Breakit.

Det nya bolaget går under namnet Happy Graveyard Productions, vilket branschsajten VR Sverige även rapporterade om i förra veckan. För tillfället är grundarna i uppstartsfasen och fokus ligger just nu på att komma i kontakt med potentiella investerare.

Till sin hjälp har Paula Fenjima Manrique tagit en av de, i dagsläget relativt få, kvinnliga entreprenörerna inom VR och AR – Faviana Vangelius.

“Vi träffades över en fika och jag fick testa hennes spel. Det var en match made in heaven. Hon har varit den jag rådfrågat och den som har visat hur man går igenom allt steg för steg. Hon är min idol”, säger Paula Fenjima Manrique.

I somras fick Faviana Vangelius in 15 miljoner kronor till sitt eget VR-bolag Svrvive. Då investerade bland annat oljefamiljen Lundins nya techlåda Back in black.

Men det är inte bara på mentorsidan som Paula Fenjima Manrique satsar på kvinnor. Även bland anställda räknar hon med att över hälften ska vara kvinnor.

“Det blir ofta så tidigt att manliga entreprenörer anställer sina bros (sina kompisar, reds. anm.) för att det är dem de känner och litar på. Jag gör bara samma sak fast med kvinnor", säger hon.

Kommer du göra något särskilt för att rekrytera kvinnor?

"Jag kommer fortsätta gå på träffar för tjejer inom spel och headhunta kvinnor. När jag startade det här drogs jag direkt till kvinnor för att det var de jag kunde relatera till. Vi har blivit flest kvinnor från början och jag vill hålla det så. Drömscenariot är att de flesta av de anställda ska vara kvinnor även framåt”, säger Paula Fenjima Manrique.

Hon menar även att kvinnor generellt sett är för dåliga på att starta egna företag. Hennes egna ambitioner är det dock inget fel på.

“Jag vill starta ett imperium som King och ha mitt eget franchise. Det här ska inte vara någon liten indiestudio”, säger hon.

Att VR – och än mindre AR – fortfarande är långt ifrån något kommersiellt genombrott skrämmer henne inte.

“Allt går väldigt snabbt i den här branschen. Om ett år hade vi behövt slåss mot hur många som helst om vi satsade på VR. Kör vi på AR kommer de inte komma igång förrän kanske 2019-2020. Då kommer vi vara i framkant och redan ha spel ute på marknaden”, säger Paula Fenjima Manrique.

LÄS MER: Breakit testar Hololens – galet mycket bättre än alla VR-brillor.

Läs mer