Trygga Avtals plattform ska göra att småbolag får råd med jurister

Trygga Avtals plattform ska göra att småbolag får råd med jurister

Anders Lindgren och Per Axberg, två av Trygga Avtals tre grundare. Foto: Pressbild samt Foto: Anders Wiklund/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Trygga Avtal vill hjälpa juristbyråerna att tjäna mer – och samtidigt pressa priset. För Breakit berättar grundaren Anders Lindgren hur den paradoxen går ihop.

Anders Lindgren har ett förflutet som affärsjurist. Per Axberg och Christian Wigren har erfarenhet av att som entreprenörer själva starta upp ett eget företag från grunden. 

De märkte snabbt att kostnaden för ett enkelt aktieägaravtal för deras bolag, från en juristbyrå, skulle landa på minst 15.000 kronor, plus moms. 

”Det är inte rimligt för ett nystartat bolag att betala den summan. Vi insåg att det måste finnas ett bättre sätt”, säger Anders Lindgren. 

I drygt ett år har trion filat på sin tjänst kallad ”Trygga Avtal”. Det är enkelt uttryckt ett ”Uber för jurister”, för att använda en något sliten metafor. 

Grundidén är att juristtjänster är för dyra och otillgängliga för småföretag. På andra sidan sitter många juristbyråer med obelagda timmar. Det kan handla om tillfälliga dippar i efterfrågan, eller om att en lucka på några timmar uppstår när en kund ställer in ett möte med kort varsel.

”Det finns 2.000 juristbyråer i Sverige, och alla har outnyttjad kapacitet. Vi öppnar upp ett nytt kundnät för byråerna”, säger Anders Lindgren. 

Nyligen flyttade Trygga Avtal in på Malmö-inkubatorn Minc. I december släpptes deras tjänst skarpt på marknaden. 

I dagsläget är ett tiotal juristbyråer med på i tjänsten som fungerar såhär: 

• Kunden väljer vilken typ av avtal som denne behöver hjälp med. Det kan exempelvis handla om aktieägaravtal, konsultavtal eller anställningsavtal. 

• Via plattformen kan sedan juristbyråer som har tid över anta uppdraget och ringa upp kunden.

• Kunden betalar ett fast pris, som ska vara betydligt lägre än juristbyråernas ordinarie prislistor.  

I dag finns dock ett antal webbaserade tjänster där man själv, mycket billigt, kan skapa sina egna avtal utifrån mallar. 

Anders Lindgren menar dock att det finns ett stort värde i att låta en riktig jurist sköta viktiga avtal. Detta för att inte hamna i en situation där ett centralt avtal i bolaget visar sig vara värdelöst i en skarp situation. 

”Det är inget problem att man använder sådana tjänster, men jag tycker verkligen att man ska stämma av med en jurist så att man fått med allt som behövs för just sin verksamhet”, säger Anders Lindgren. 

Nu jobbar Trygga Avtal för att säkra att deras modell fungerar på marknaden. Målet är att förmedla 500 uppdrag per månad i slutet av året – och sedan utveckla tjänsten till att även omfatta ad hoc-uppdrag av mer avancerad karaktär.

”När vi når dit ska vi ta in riskkapital och växla upp ytterligare”. 

Varför behövs ni?

"Vi optimerar juristmarknaden genom att använda juristbyråernas ountyttjade personaltimmar. På så sätt kan vi pressa priserna med omrking 60-70 procent, med fortsatt hög kvalitet"

Fotnot: I artikelserien Veckans break? presenterar vi varje helg ett nytt svenskt startupbolag. Läs tidigare artiklar i serien här

Läs fler artiklar
LÄS MER