Sök

Bredbandsbolaget sågar nya fildelarjakten: ”Inte särskilt effektivt”

The Pirate BayBredbandsbolagetJakten på nätpirater

Bredbandsbolagets presschef Aron Samuelsson. Foto: Press + Istockphotos/SBDIGIT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den svenska tv-branschen står inte bakom piratjakten i Sverige. Samtidigt är internetleverantören Bredbandsbolaget öppet kritiskt.

I mer än ett år har förberedelserna pågått i det tysta.  I dag kan Breakit avslöja att ett nytt stort initiativ för att jaga svenska fildelare sjösatts i Sverige

Det första steget är att få ut namn på svenskar bakom tusentals IP-adresser som ska ha använts för att illegalt ladda ned film.

Nästa steg är att börja skicka ut brev, där de misstänkta fildelarna uppmanas att göra rätt för sig genom att betala uppemot 3.000 kronor. 

Likheten med det hårt kritiserade – och skrotade – initiativet ”Spridningskollen” är slående. 

Per Strömbäck är talesperson för Film- och TV-branschens Samarbetskommitté. Organisationen representerar de svenska film- och tv-bolagen, och drev nyligen det uppmärksammade blockeringsmålet mot Bredbandsbolaget. 

Han menar att de svenska aktörerna bytt fot i piratfrågan. Per Strömbäck ger uttryck för en minst sagt ljummen inställning inför den danska fildelarjakten i Sverige. 

”Sådana initiativ har förekommit tidigare, och nyligen lades den så kallade Spridningskollen ned. Vi fokuserar på de storskaliga olagliga tjänsterna”, säger Per Strömbäck.

Internetoperatören Bredbandsbolaget är öppet kritisk till den nya versionen av Spridningskollen. 

”Jag tror varken att detta eller blockering är särskilt effektivt för att få stopp på problemet som den branschen har med olovlig spridning”, säger Bredbandsbolagets presschef Aron Samuelsson. 

I en kartläggning som Dagens Nyheter gjorde 2015 visade it-journalisten Linus Larsson att de svenska filmbolagen ofta använde fall av illegal spridning av enskilda filmer som ett sätt att komma åt personer bakom stora fildelningssajter. 

Till exempel dömdes en man till att betala 4,3 miljoner kronor i skadestånd för att ha spridit filmen ”Beck: Levande begravd”.

Enligt Per Strömbeck ligger den svenska film och tv-branschens fokus i nuläget inte på att jaga enskilda nedladdare.

”Vårt arbete fokuserar på de storskaliga kommersiella olagliga tjänsterna, som ofta har koppling till annan ekonomisk brottslighet”, säger han.

Läs Breakits granskning av den nya fildelarjakten här.

Har du laddat ned film illegalt? Här är listan på vilka filmer som ingår i jakten.

Läs mer