Sök

Spiltan säljer storpost i Paradox – affären värd uppemot 500 miljoner

Spiltan (Investment AB Spiltan)Paradox Interactive

Fredrik Wester är vd för Paradox. Foto: Johanna Ekström.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Spiltan var tidigt ute med en investering i Paradox. Nu säljer riskkapitalbolaget en del av sina aktier.

Den svenska spelstudion Paradox Interactive var riskkapitalbolaget Spiltans första investering i spelbranschen. 

Redan 2010 köpte Spiltan 34 procent av Paradox. Investeringen då låg på omkring 20 miljoner kronor, enligt Breakits uppgifter. 

När Paradox sattes på börsen sålde Spiltan – mot sin vilja – en mindre del av innehavet. 

“Under åren har vi lärt oss att ett av de största misstagen man kan göra som investerare är att sälja av bra bolag för tidigt. (...) Spiltan kommer bara att sälja en mindre del av sitt innehav i samband med noteringen men det kan bli vår sämsta affär under 2016”, skrev Spiltans vd Per H Börjesson i bolagets årsredovisning

När börsnoteringen väl skedde i slutet av maj 2016 rusade aktien direkt

I dagsläget ligger kursen på knappt 60 kronor, att jämföra med teckningskursen på 33 kronor. 

Nu gör Spiltan en större aktieförsäljning i Paradox. Det rapporterar Bloomberg News, med hänvisning till ett utskick från SEB. 

Det är storägarna Spiltan, Peter Lindell och Håkan Sjunnesson som har gett SEB uppdraget att sälja 8,4 miljoner aktier. Möjligheten finns att öka omfattningen till 10,4 miljoner aktier.

Det motsvarar motsvarar 8-10 procent av aktiekapitalet.  

Till nuvarande aktiekurs handlar det om en försäljning av aktier för 500-600 miljoner kronor. Priset sattes enligt Bloomberg News via ett så kallat accelererat ”bookbuilding”-förfarande. Det är en form av auktionsförfarande, där tiden mellan erbjudande och avslut ofta är kort.

Informationen gick ut under onsdagskvällen. Under torsdagsmorgonen avslöjar Spiltan att man sålt 5,7 procent av aktierna i Paradox. 

Pengarna ska användas till nya förvärv.

”Spiltan vill vara med på den fortsatta resan med Paradox men genom att sälja en del av innehavet kan vi ta nya ägarpositioner i bolag som behöver långsiktiga ägare. Paradox är ett fantastiskt spännande bolag och vi ser mycket positivt på framtidsutsikterna” säger Spiltans vd Per H. Börjesson i ett pressmeddelande.

Spitlan har efter affären kvar ett ägande på 24,8 procent i Paradox. Grundaren Fredrik Wester äger 33,3 procent via sitt bolag Wester Invest.

Läs mer