Sök

Efter tre års slit – nu får Standout capital in pengar till första fonden

Tredje AP-fonden

F.v: Kerstin Hessius, vd på Tredje AP-fonden och Fredrik Arnander, medgrundare av Standout capital. Foto: Talarforum samt Henrik Montgomery, Lars Pehrson/Svd och Janerik Henriksson för TT.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Finansieringsvägen har varit lång, men nu ser riskkapitalbolaget Standout Capital ljuset i slutet av tunneln. Nya dokument avslöjar att en rad tunga investerare backar upp bolaget som leds av entreprenören Fredrik Arnander.

För bara några år sedan var det i princip bara riskkapitalbolagen Northzone och Creandum i Sverige som gjorde större startupinvesteringar.

Mycket har hänt sedan dess.

Bland annat har EQT Ventures och Skype-grundaren Niklas Zennströms Atomico börjat satsa miljardbelopp på startups i Sverige och Europa. 2016 blev ett rekordår utan dess like för den svenska startupscenen. Totalt investerades närmare 17 miljarder kronor i svenska techbolag.

Det förhållandevis okända riskkapitalbolaget Standout Capital har däremot haft en längre väg än de flesta. Redan 2014 började entreprenören Fredrik Arnander leta kapital till sin första fond, enligt hans egen Linkedin-profil.

Fredrik Arnander var en del av startupscenen redan vid millennieskiftets IT-hausse och har varit med och startat fondhandelsplatsen Fondex, som han sålde till ett brittiskt bolag, och den digitala mediebyrån Keybroker, som efter att Fredrik Arnander lämnade vd-posten gick igenom en företagsrekonstruktion. Han har även suttit i styrelsen för sökbolaget Eniro.

Med på tåget har han med sig riskkapitalveteranen Klas Hillström och investmentbankiren Erik Wästlund.

Under sommaren 2015 kom uppgifter om att Standout var nära att stänga den första fonden men sedan dess har det varit knäpptyst kring bolaget.

Nu visar handlingar som Breakit har tagit del av att riskkapitalbolaget trots allt närmar sig en lansering. Dokumenten visar att Tredje AP-fonden, Skandia Liv och EU-organet Europeiska investeringsfonden (EIF) har satsat varsin säck med pengar på Standout.

Enligt Breakits källor kommer fonden vara på runt 1 miljard kronor. 

Breakit har inte lyckats nå männen bakom Standout Capital för en intervju. På sin sajt skriver dock bolaget några tydliga kriterier för sina investeringar:

  • Bolaget investerar i företag med en omsättning på 50 miljoner till 100 miljoner kronor, med 15 procents tillväxt per år och som har nått lönsamhet.
     
  • De investerade beloppen ska att vara i storleksordningen 50 miljoner till 150 miljoner kronor och då räknar riskkapitalbolaget med att bli huvudägare (main owner) i bolagen.
     

Vet du mer? Tipsa gärna på jonas@breakit.se

Läs mer