Meddelande-apparna växer – på bekostnad av andra appar

Foto: TT / AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Vi är i början av en "efter app-era". Det hävdar analysföretaget Gartner som gjort en stor undersökning bland mobilanvändare i USA, Kina och Storbritannien.

I konsumentundersökningen framkommer att många meddelandetjänster kannibaliserar på andra appar. Bland annat minskade användandet av videoappar med fyra procent på ett år, samtidigt som användandet av kartappar minskade med tre procent. Sociala medieappar minskade i sin tur med två procent.

Det kan jämföras med meddelandeappar som växte med tre procent under samma tidsperiod.

Det handlar alltså om ett ändrat kommunikationsmönster som gynnar några få dominanta meddelandeplattformar som vi ägnar allt större del av vår tid.

Meddelandeappar kommer att bli mer populära än sociala medieappar inom de närmsta två åren, enligt undersökningen som återges av Techcrunch. I Kina har WeChat varit rejält framgångsrika med sin meddelandeapp som även inkluderar en mängd tredjepartstjänster för att till exempel beställa taxi och mat. Det är något som Facebook tycks vilja ta efter och bolaget har satsat allt mer på sin meddelandetjänst Messenger.

I undersökningen som genomfördes 26 augusti - 13 oktober ifjol deltog 3 000 personer.
 

Läs mer