Sök

Svenska Wellstreet inleder samarbete med Silicon Valley-accelerator

WellstreetFounder Institute

Joel Sunnehall, medansvarig på Founders institute Sverige, och Mikael Wintzell. Foto: Ylva Bergman.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det svenska riskkapitalbolaget Wellstreet går ihop med Founder institute i sin nya entreprenörssatsning.

Founder institute är en Silicon Valley-baserad företagsaccelerator som vill hjälp och coacha startups i tidiga skeden. Programmet, som finns i över 50 länder, riktar sig till personer som idag är anställda, men som bär på en affärsidé som de vill förverkliga.

Själva titulerar man sig som "världens största accelerator för entreprenörer i tidigt stadie".

Founder institute tog i vintras klivet i till Sverige och nu står det klart att man inleder ett samarbete med riskkapitalbolaget Wellstreet, som drivs av bland annat den före detta Klarna-toppen Mikael Wintzell.

Samarbetet innebär bland annat att det amerikanska bolaget får tillgång till Wellstreets mentornätverk. Dessutom ska det svenska riskkapitalbolaget slussa entreprenörer, som är i för tidiga faser för Wellstreet, till Founder institute.

"En stor anledning till varför Wellstreet ens existerar är vår önskan om att ständigt bidra med vår erfarenhet i stort och smått så tidigt vi kan i en entreprenörsresa. Således är partnerskapet med Founder Institute en ypperlig möjlighet att göra just det, samtidigt som vi ger bolag och individer i tidigt skede en stabilare bas att stå på”, säger Mikael Wintzell, medgrundare och vd på Wellstreet, i en kommentar..

När acceleratorprogrammet sedan är över får bolagen presentera sig för Wellstreet igen som sedan får möjligheten att investera i dem.

Utöver samarbetet med Wellstreet har Founder institute sedan tidigare knutit till sig en rad svenska techprofiler som mentorer till bolagen. Bland annat Ola Sars, som grundat Soundtrack your brand, och Fishbrain-grundaren Johan Attby kommer att guida färska entreprenörer under bolagsbyggandet.

Även namn som Susanne Birgersdotter (iGotcha), Daniel Daboczy (FundedByMe), Svante Jurnell (grundare IP-Only), Per Hellberg (Readly) och Mats Forsberg (urb-it) finns med på mentor-listan.

Wellstreet har sedan tidigare gjort en rad investeringar, i bland annat e-handelsstartupen Reve och annonsteknikbolaget Danads.

Wellstreet har även nyligen investerat i Scrive, som utvecklar produkter för digital dokumentsignering. Då blev Mikael Wintzell medinvesterare med sin gamle vapendragare, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski.

Läs mer