Mikael Pawlo: "Ingenting intressant händer vid skrivbordet"

Breakit - Mikael Pawlo: "Ingenting intressant händer vid skrivbordet"

Mikael Pawlo, medgrundare och vd på Red Flag. Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

Grundaren av nätkasinot Mr Green om sitt förakt för Donald Trump och hur ett par spräckta byxor blev nyckeln till bolagets spellicens.

Mikael Pawlo är en av Svergies främsta affärsänglar, med investeringar i bolag som Happy Pancake och Football Addict. Han sitter också i styrelsen för Djurgårdens fotbollsklubb. (Transparens: Han har även en mindre aktiepost i Breakit.)

Utöver det driver han även sin nya startup Red flag.

Den här veckan ställs han mot väggen i Breakits helgserie 17 frågor.

1. Vad sysslar du med?

"Jag är med och driver Red Flag, ett bolag som har som vision att skapa en miljon nya företagare. Vi vill helt enkelt revolutionera arbetsmarknaden samtidigt som vi står på arbetstagarens sida. Det skall vara lika lätt att starta och driva bolag oavsett om du är född i Danderyd eller Skärholmen. I övrigt försöker jag ta mig igenom Paul Austers nya, utsökta roman 4 3 2 1".

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

"Ett drömjobb skulle vara skidlärare i franska alperna, men jag har nog för svaga ben, för usla skidåkningskunskaper samt för svagt tålamod i praktiken, så det är nog bäst att jag håller mig till mina startups".

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

"Rimligt prissatt rymdturism. Det skulle vara kul att runda Jupiters måne Io på nästa sportlov, istället för att dricka termoschoklad i en värmestuga i Tänndalen. Nu gillar jag i och för sig både Tänndalen och varm choklad, men ändå".

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

"Donald Trumps".

5. Hur mår du just nu?

"Bättre än Donald Trump".

6. Vilken är din största bragd någonsin?

"I februari 2009 slutade jag dricka kaffe".

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

"Bruno K Öijer eller Kim Källström. Kanske mest just nu Kim Källström inför cupen och allsvenskans start. Det kommer att vara ett roligt år att vara djurgårdare. Men även om Kim är en poet på plan så är det ingen som diktar som Bruno".

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

"Kontrollerad atomklyvning i viss konkurrens med den i dag bortglömde John Henry Holmes fenomenala uppfinning avstängningsknappen. Vi borde stänga av mer, dock inte kärnkraften, men gärna Donald Trump ..."

9. När är du som mest produktiv?

"I duschen samt på långa promenader. Ingenting intressant händer någonsin vid mitt skrivbord".

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

"Holden Caulfield, Arvid Falk, Jake Barnes, Sam Spade och Roger Thornhill. Och i någon mån Groucho Marx, men jag är inte säker på att han vill tillhöra klubben 'fiktiva'".

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

"För tillfället förefaller en rejäl guldtacka och ett nya zeeländskt pass vara den bästa investeringen, men om världen överlever en global kinesisk finanskris och Donald Trump tycker jag att Universal Avenue och Kwiff verkar vara spännande projekt som jag ännu inte är inne i. Fast helst skulle jag nog stoppa in 10 miljoner kronor till i Football Addicts – Forza Football – då Patrik Arnesson förmodligen är Göteborgs svar på Daniel Ek".

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

"Det sker dagligen, men min mest spektakulära händelse i modern tid måste ändå varit när jag spräckte byxorna. Detta skedde när jag hoppade in i taxin på väg till den maltesiska lotterimyndigheten tillsammans med Fredrik Sidfalk, medgrundare till Mr Green, för ett väldigt viktigt möte om Mr Greens spellicens. Jag kunde välja mellan att komma försent eller kommer i tid med spräckta byxor. Jag kom i tid, vilket visade sig vara ett stort bekymmer då mötesrummet på den tiden låg en trappa upp. Tror aldrig jag insisterat mer på att gå sist i trappan. de uppskattade mycket den 'artige svensken' och vi fick licensen och kunde lansera Mr Green".

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

"Nokias gamla vd Stephen Elop. Han skulle säkert bjuda på brinnande plattform till efterrätt och jag är ingen stor efterrättskille".

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

"Min Kindle Paperwhite. Med rätt innehåll är den är så bra att jag egentligen inte behöver åka någonstans".

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

"Att vi aldrig hinner ses".

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

"Objektivitet. Tänk att någon gång klara av att angripa ett problem sakligt och med ett opartiskt förhållningssätt".

17. Hur skulle du helst dö?

"Som Schrödingers katt. Det vill säga 'kanske' eller 'det beror på'".

Läs fler artiklar
LÄS MER