Sök

Annonssamarbete med SEB

De ska coacha svenska entreprenörer – här är deras 6 råd till dig

Susanne Birgersdotter och Carl Johan Grandinson.

Breakit

Breakit

Silicon Valley-baserade acceleratorn Founder Institute är nu igång i Stockholm. Här får du råd av två av mentorerna, som är välkända ansikten i startupvärlden.

Founder Institute är en startup-accelerator med bas i Silicon Valley, som precis har etablerat sig i Stockholm. Programmet, som finns i 60 länder och över 130 städer, ska sporra fler att bli tech-entreprenörer via ett 14 veckor långt utvecklingsprogram.

I Sverige blir det med hjälp av mentorer från bolag som Soundtrack Your Brand, IGotcha, Glue och Fishbrain.

Kunde inte programmera – utvecklade en app 

En av dem är Susanne Birgersdotter, grundare av bland annat spelbolaget IGotcha och en luttrad entreprenör. För fem år sedan kastade hon sig rakt in i appvärlden, när hennes dotter en dag kom hem från skolan och behövde hjälp med multiplikationstabellen.

"Det måste finnas en bra app för det, tänkte jag, och började leta. När jag inte hittade någon som dottern tyckte var bra, så utvecklade jag en själv. Jag är varken programmerare eller utvecklare, men om andra kunde så skulle väl jag också klara det", berättade Susanne Birgersdotter på eventet How to start a startup, anordnat av Founder Institute i samarbete med SEB förra veckan.

Tillsammans med utvecklare som hon hittat via sajten Upwork skapade hon appen Kids Math Feud på tolv språk. Det blev grunden till företaget Stockholm Applications Laboratory, där Susanne Birgersdotter sedan i rask takt skapade ytterligare 14 appar på ett år, bland annat appen 5:2 Hälsodieten, som blev en succé.

Gjorde succé i helt ny bransch

För ett par år sedan fick hon en idé till ett spel som skulle vara platsbaserat precis som pokémon go. Spelet iGotcha har utvecklats i bolaget med samma namn och rönt stort intresse från investerare. 14 personer arbetar nu för fullt med spelet som lanseras i år.

"Jag har nog gjort alla missar som man kan göra. Jag var blåögd, tyckte att allt var roligt och åkte på några smällar. I dag är jag mer luttrad som entreprenör", sa Susanne Birgersdotter på eventet.

Såg ett behov

En annan av mentorerna är Carl Johan Grandinson, vd för företaget Glue som har tagit fram ett digitalt lås som fungerar med en app i stället för med en fysisk nyckel. Idén fick han efter en resa där han ordnat sitt boende via Airbnb, något som plötsligt blev krångligt på grund av att nyckeln var svår att få tag i.

”Det här måste någon ha löst redan”, tänkte Carl Johan Grandinson och började sondera marknaden.

Gäller att vara uthållig

Han kom i kontakt med Phoniro som arbetade med digitala nyckellösningar åt kommunala hemtjänstföretag. Genom att köpa ut vissa rättigheter kunde de bygga en första produkt.

"Sedan dess har vi byggt en ny version som är snyggare, snabbare, tystare och enklare att installera", berättade Carl Johan Grandinson på eventet How to start a startup.

Själv har han lång erfarenhet av att jobba på och med startupbolag, bland annat på annonstechbolaget Tradedoubler och genom att starta mediebyrån Tre kronor.

Det är svårt att veta på förhand om en idé fungerar, menar han:

"Det gäller att se vilka behov som finns och försöka tillgodose dem. Om du ser ett behov hos dig själv kan du validera det stegvis, se om fler har samma behov eller problem, för att bedöma om det finns en potentiell marknad. Du måste tro på din idé, vara uthållig och samtidigt både ha rätt tajming och en hel del tur."

Tre råd från Susanne Birgersdotter:

  • Bolla din idé. Prata med familj, vänner och kolleger om de tror på din idé. Skaffa en mentor och nätverka. "Jag tror på nätverk där man delar med sig av erfarenheter och hjälper varandra, inte bara dricker vin och äter wraps. Jag rekommenderar de kvinnliga nätverken 4Good och SEB:s Klubben".
  • Gör en riktigt bra affärsplan. Den är viktig att visa för investerare och gör det enklare att få kapital. Skriv en grund och ta hjälp med att finslipa den.
  • Gör en bakgrundskoll. Var noggrann med bakgrundskollen när du anställer. Och arbeta gärna med vänner men bara om de har en kompetens som du inte har. Gör en bakgrundskoll även på investerare!


... och från Carl Johan Grandinson:

  • Gör det bara. När en idé uppkommer finns det sannolikt flera andra som har fått samma idé eller ser samma behov. Av alla dessa är det bara några få som verkligen gör slag i saken, så mitt bästa tips är: Gör det! Allt handlar om genomförandet.
  • Tänk på teamets sammansättning. Att välja affärspartner är som att ingå giftermål. Ni kanske ska arbeta tillsammans i tio år om det går bra. Välj personer som kompletterar dig. Det är superviktigt att även dina första rekryteringar i start-up teamet är tydliga entreprenörer.
  • Nätverka! "Jag är ingen säljare från början och ingen nätverkare heller, det har jag lärt mig med tiden. Nu tvekar jag aldrig att ringa upp någon som är expert och ta en lunch. Och att sälja är verkligen grunden i allt entreprenörskap".


Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer