Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter hotet om att lämna Sverige – nu skapar Spotify 1000 nya jobb i New York

Artikel bild

Spotify flyttar in i nya lokaler i New York. Nu ska streamingjätten fördubbla antalet anställda i USA.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

För snart ett år sedan skrev Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev där de krävde att politikerna agerar i en rad frågor. Annars riskerade Sverige att gå miste om "tusentals Spotify-jobb" som istället skulle gå till USA. 

Musikentreprenörerna pekade bland annat ut bostadsbristen och ofördelaktiga villkor kring personaloptioner som två nyckelfrågor.

"De kommande åren står vi inför att rekrytera tusentals personer. Vår framgång är helt beroende av att vi kan locka de bästa talangerna från hela världen. Om vi kan få bort de hinder Sverige har jämfört med andra länder så kommer vi att kunna anställa i Stockholm och Göteborg istället för att flytta delar av verksamheten till andra länder", lät det då.

Men nu verkar "hotet" ha blivit verklighet.

Spotify expanderar och omlokaliserar nu sitt kontor på Manhattan från Chelsea till World Trade Center. Flytten förväntas resultera i 1.000 nya jobb, enligt stadens guvernör Andrew Cuomo. Det skriver bland annat Wall Street Journal.

Det innebär att antalet anställda ökar för 900 till 1.900.

Spotifys kontor i World Trade Center, på nästan 37.200 kvadratmeter, kommer att vara bolagets huvudkontor för USA. Flytten dit görs efter att det befintliga kontoret i Chelsea blivit för litet.

Martin Lorentzon, som grundade Spotify tillsammans med Daniel Ek, twittrar bland annat att det är "mycket enklare att växa i NY än i Stockholm."

För att locka Spotify att stanna kvar på Manhattan har delstaten New York gett bolaget en hyresreduktion på elva miljoner dollar. Den avser en leasingperiod av kontoret för de kommande femton åren, uppger tjänstemän.

Läs mer