Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Rädda relationen under startup-åren – här är expertens 8 råd

Charlotte Sander, relationsexpert. Foto: Press och Angela/Flickr

För många entreprenörer är arbetet en stark drivkraft och passion. Men relationen kan komma i kläm. Breakit rycker ut – och tar relationsexperten Charlotte Sander till hjälp.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

I entreprenörskretsar har det länge funnits en förhärligande jargong kring hårt arbete. Man slänger sig med siffror om hur mycket man jobbar, som: 60 timmar, 70 timmar, 80 timmar i veckan! Dygnet runt!

Idag låter det inte riktigt på samma sätt. Dels för att det i dag är svårare än någonsin att definiera vad en ”arbetstimme” egentligen är − jobbar vi alltid? Eller aldrig? − dels för att många arbettimmar inte riktigt har samma höga status som förr.

80-talister prioriterar familjen

Charlotte Sander är samtalsterapeut och relationsrådgivare och driver sajten Relationsexperten.se. Hon medverkar flitigt i olika medier med sina relationstips.

Hon tror inte att 80- och 90-talister (så kallade ”millenials”) är lika drabbade av den här typen av arbetsnarkomani i sina relationer.

"80-talisterna tycker jag verkar mycket bättre på att prioritera familjen än tidigare generationer. Jobbet är inte längre det viktigaste, utan man är lite mer avslappnad. Familjen går alltid först, sedan får det andra formas kring det", säger hon.

Med detta sagt finns det många som upplever att det är en svår balansakt att få ihop alla sina bitar i livspusslet.

”Hitta en partner som gillar dig”

Daniel Daboczy är medgrundare och vd för crowdfundingplattformen Funded By Me. Han säger sig ha lyckats med balansen, men inte utan svårigheter.

"Det svåraste har nog varit att kunna släppa tankarna på jobbet och fokusera på nuet. Och att inte låta rädslan för misslyckande påverka självförtroendet i relationen", säger han.

För han och han partner har det varit viktigt med många resor, tid och uttryck för affektion.

"Allra viktigast är förstås att du gillar det du gör och att du hittar en partner som verkligen gillar dig som du är. Men familjen får aldrig känna att de är på andra plats. Jag svarar till exempel alltid i telefon när min dotter ringer, även om jag sitter i ett möte", säger han.

Daniel Daboczy har en bra poäng – det är väldigt svårt att få en människa som älskar sitt jobb att helt enkelt ”jobba mindre”. Däremot finns det andra knep, enligt Charlotte Sander. Här ger hon åtta strategier som kan hjälpa dig och er på vägen.

1. Kommunicera och planera

Det kan vara svårt att se problemen närma sig, men Charlotte Sander menar att man även i unga år har en hyfsat klar bild av hur man vill leva sitt liv. Det är bra att kommunicera den bilden till sin partner också.

"Jag tror tyvärr att många par som hamnar i den här typen av obalans helt enkelt inte har haft en dialog kring sin gemensamma framtid. Om ni vill bilda familj måste ni till exempel bestämma tydligt vad som ska gälla om ni vill ha en 'omlott-relation' där man turas om att dra det tyngsta lasset i hemmet respektive på jobbet. Jämställdhet är fantastiskt, men det uppstår inte av sig självt. Det kräver en hel del samstämmighet och planering".

2. Sätt upp mål

Precis som i ett företag kan relationen vara betjänt av att ha uttalade delmål.

"Jag tycker att man ska delmål, både för sig själv och för relationen. Det kan kännas fånigt till en början, men se till att verkligen ha avstämning, dialog och uppföljning. Hur ska livet se ut för att de olika målen ska kunna uppnås? Vad kan vi avstå ifrån? Sätt bara inte målen alltför långt fram i tiden."

3. Ta det lugnt

Det är många bollar som ska hanteras i dagens tidsanda, och Charlotte Sander menar att vi generellt gapar efter alldeles för mycket. Samtidigt som man gör kometkarriär och springer självuppfyllande maraton på exotiska platser ska barnens kalas erbjuda episk underhållning och ätbara rosa enhörningar.

Någonstans däremellan ska kärleksrelationen växa och frodas. Istället skjuter utbrändhet och annan stressrelaterad ohälsa i höjden.

"De som är mellan 30-40 år i dag tror att de ska hinna med allt på dessa tio år. Jag vet inte om det är näringslivet eller medierna som trycker på där, men man behöver faktiskt inte komprimera livet till ett decennium. Ha is i magen. Du kan inte göra allt, så ta det lugnt. Många försöker leva upp till något slags ideal som inte finns. Jag tror inte på det − risken blir istället att man gör allting halvdant. Många kvinnor får sköldkörtelproblem av stress, vilket pajar hormonsystemet".

4. Släpp fram varandra …

Det är lätt att falla in i föreställningen om att en person i relationen har ett jobb som är ”viktigare”, men det är inte riktigt så enkelt. Att ens partner kuvar sina drömmar kan slå tillbaka i slutändan.  

"Alla är tillåtna att drömma och ha sina egna mål, men det kan inte vara en person som tar allt syre i en relation. Man måste kompromissa. Då är vi åter där med en tydlig kommunikation kring hur ni vill ha det i relationen. En av er kanske får stå tillbaka något år, men då måste det finnas motsvarande möjlighet för den andre nästa gång."

5. … och släpp in varandra

Få vågar sätta ord på det, men missunnsamhet pyr i många relationer. Det är en glöd som bör släckas så fort som möjligt. Ökad transparens är ett sätt.

"Det är viktig att kunna unna varandra framgång och glädjas som ett team, samtidigt som man får stötta vid motgångar utan att döma. Ofta kan den här typen av missunnsamhetskänslor stävjas om man blir delaktig och får lite mer inblick i vad den andre håller på med."

Det kan också vara åt andra hållet, att en affärsidé tar enormt mycket tid utan att ge några pengar alls.

"Absolut, och det handlar jättemycket om att tro på sin partner och projektet. Har du inte den tryggheten är det stor risk att det havererar. Själv bjöd jag in min man till mitt företag som delägare. Då kan man få inblick och hjälp samtidigt som man inkluderar varandra. Dessutom kan en gemensam kontroll underlätta gränssättningar − hur mycket ska företaget egentligen få ta av vårt privatliv?"

6. … för ni kan inte förändra varandra

Många drabbas av insikten något sent – det går sällan bra att ta en människa med fel och brister och tro att man på egen hand ska kunna reparera dem (fast det kan funka rätt bra i rom coms).

"Du måste bygga din egen självkänsla, ditt eget självförtroende. Det är bara du själv som kan ta tag i det. Jag brukar vara ganska krass − personen som far illa i en relation har också ett eget ansvar att agera. Om man ofta känner sig kuvad eller nertryckt i en relation kanske det är bäst att avsluta den helt enkelt?"

7. Våga dissa dåliga idéer

För många entreprenörer är kritik väldigt svårt eftersom projekten är så otroligt tätt förknippade med ens person. Det blir desto viktigare att komma med konstruktiva synpunkter. Men får man verkligen dissa sin partners passionerade affärsidéer?

"Absolut! Sätt gränser för vad du tycker är rimligt eller inte när din partner kommer dragandes med nya saker att ägna sin tid åt. Men det finns en viktig poäng −  du kan aldrig säga att den andre inte får göra en viss sak. Det hela handlar om hur man kritiserar − får det hen att krympa eller bara öppna ögonen? Risken finns att det blir ännu en krossad dröm, och skulden läggs på dig som partner. Men ibland handlar kanske diskussionen inte om själva projektet över huvud taget?"

8. Reflektera

Det kan tyckas krångligt det här med entreprenörskap och relationer. Men allt kan förmodligen kokas ner till ett mer aktivt reflekterande kring sina egna val i livet.

"Om det bara snurrar på med mer och mer jobb och du känner att du inte räcker till, är det bara du själv som kan ta tag i det. Sätt dig ner själv och fundera, och dra in allt i ekvationen. Är de här åren verkligen superviktiga? Kan jag strunta i andra saker istället? Och vad blir konsekvenserna för min omgivning om jag kör mig själv rakt in i väggen? Prata med din partner och var öppen. Tillsammans klarar ni det mesta!"

Av: Christian von Essen

Läs mer